Googles Eric Schmidt vill klämma åt Microsofts dominans på operativsystemmarknaden.
Googles Eric Schmidt vill klämma åt Microsofts dominans på operativsystemmarknaden.

Kampen mellan Microsoft och Google hårdnar. På onsdagen meddelade Google att man satsar på att utveckla ett eget operativsystem som kan slå ut Windows.

Google Chrome OS är byggt på öppen källkod och kommer att finnas tillgängligt för konsumenter under andra halvan av 2010, meddelar Google på sin officiella blogg.

"Eftersom vi redan talar med samarbetspartners om projektet och snart kommer att samarbeta med öppen-källkod-gemenskapen vill vi dela vår vision redan nu så att alla förstår vad det är vi försöker åstadkomma", skriver Google.

Marknaden kommer till att börja med vara mini PC-datorer, så kallade netbooks. Enligt utvecklaren är snabbhet, enkelhet och säkerhet högsta prioritet, liksom att göra operativsystemet så resurssnålt som möjligt.

Det ska också vara väl integrerat med webbläsaren med samma namn, som presenterades i slutet av 2008.

"Google Chrome OS är utvecklat för människor som tillbringar merparten av sin tid på nätet.", skriver man på bloggen.

På sikt ska även stationära PC-datorer kunna köra Chrome OS och Google passar på att ge en illa dold känga till Microsoft, som ofta får kritik för resurskrävande och söliga operativsystem.

"Folk vill komma direkt till sin e-post utan att vänta på att deras datorer ska starta upp. De vill att deras datorer alltid ska vara lika snabba som när de köpte dem."

Chrome OS-projektet är åtskilt från Android, Googles operativsystem för bland annat mobiltelefoner, men båda operativsystemen kommer att överlappa inom vissa områden, enligt tillverkaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset