Google ser dig.
Google ser dig.

Det är ingen hemlighet att IT-jättarna samlar på sig stora mängder information om dig. Men det kan ändå vara smärtsamt att se exakt hur detaljerad informationen är. Upptäck själv vad Google vet om dig.

I en rad inlägg på Twitter visade IT-konsulten Dylan Curran hur mycket information Google och Facebook faktiskt sparar om oss- En punktlista som senare publicerades i brittiska The Guardian.

Viralgranskarens har sammanställt informationen – här är en guide till hur du kollar upp vad Google vet om dig.

LÄS MER: Utmaningarna sprider sig på Facebook – så tjänar företagen på det

De följer varje steg du tar
Om du har platstjänster aktiverade så sparar Google din position när du slår igång mobilen. Informationen som sparas är väldigt detaljerad. Du kan se vilka restauranger du har varit på eller när du åkte bil. Dag för dag, minut för minut. Från den dagen du började använda Google via mobilen.

Här kan du följa dina egna steg.

Platsinformationen är väldigt detaljerad. En anonym Metro-medarbetare verkar till exempel ha tagit en sväng förbi Sturegallerian för att sedan äta på Vapiano en kväll i mars.

Google sparar allt du någonsin sökt på
Din sökhistorik sparas av Google, även om du raderar det på till exempel mobilen kan det finnas kvar på en annan enhet. Du kan se alla dina sökningar på Google, vilka artiklar du har klickat in dig på eller vilka områden du har kollat på i kartfunktionen.

Här hittar du din aktivitet.

Du har en egen annonsprofil hos Google
Baserat på din personliga information – exempelvis kön, ålder, intresse, inkomst – har Google skapat en annonsprofil om dig.

Här kan du se din egen profil.

Google ser dig även på Youtube
Din historik på Youtube sparas av Google. Allt du tittar på. De vet troligtvis vilken humor du har, vilken religion du har, om du ska bli förälder snart eller om du är deprimerad.

Här ser du din Youtube-historik.

Den anonyma Metro-medarbetaren verkar ha kollat på bidragen i finalen av Melodifestivalen, men hade uppenbarligen svårt med namnen.

De vet vilka appar du använder
Google vet hur ofta du använder apparna och vem du interagerar med. Det betyder att de vet vem du pratar med på Facebook och när du går och lägger dig.

Här kan du se vilka appar du använder.

Se allt Google vet om dig
Du kan ladda ner all data som Google har sparat om dig. För de flesta kommer filen att bli väldigt stor. Den innehåller alla dina mejl, bilder på din telefon, dina kontakter, produkter du har köpt genom Google, musik du har lyssnat på, var du har varit och så vidare.

Här laddar du hem filen.

Vill du även ta reda på vad Facebook vet om dig? Viralgranskaren har skrivit hur du gör i den här artikeln: ”Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset