Googles vd, Sundar Pichai.
Googles vd, Sundar Pichai.

En man i byggbranschen begärde att Google skulle plocka bort länkar till artiklar om honom. Google nekade vilket fick mannen att vända sig till domstol. Men både tingsrätten och hovrätten menar att allmänhetens intresse för informationen väger tyngre än mannens "rätt att bli glömd".

Det var i början av 2015 en man med förflutet i byggbranschen vände sig till Google och krävde att företaget skulle ta bort totalt sju länkar till artiklar om mannen. Det skriver Allt om juridik.

I artiklarna ska mannen bland annat ha nämnts i samband med konkurser och påstått skattefusk.

LÄS MER: Så ska Google rensa bort falska nyheter från sökresultaten

 

Alla privatpersoner har efter ett beslut av EU-domstolen ”rätten att bli glömd”, vilket betyder att du som privatperson kan begära att Google och andra sökmotorer ska ta bort vissa länkar som dyker upp när man söker på ditt namn.

Google meddelade mannen att två av länkarna skulle komma att tas bort, men att fem stycken skulle finnas kvar. Detta då Google menade att informationen som fanns där var av intresse för allmänheten.

Detta ledde till att mannen gick till tingsrätten.

Enligt mannen rörde det sig om kränkande och inaktuella uppgifter. Men tingsrätten gick på Googles linje och menade att informationen i länkarna, bland annat att mannen påståtts ha haft kontakt med Hells angels och utnyttjat detta för sitt företags vinning, var av allmänintresse. Domstolen menade att informationen inte rörde hans privatliv utan bara hans roller i olika näringsverksamheter.

Mannen överklagade domen men i slutändan kom hovrätten att fastställa tingsrättens dom. Enligt domstolen står allmänhetens intresse av att få ta del av uppgifterna främst.

Mannen tvingas nu betala Googles rättegångskostnader.

LÄS MER: Så söker du på Google som en expert

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Google juridik EU