Björn Goop kan pricka av ännu ett storlopp på sin tidigare digra meritlista. På lördagen vann han Åby stora pris för första gången med franske Un Mec d’Heripre.– Det här smäller högt. Nu har jag vunnit alla stora lopp på Åby, sade Björn Goop.

Det krävdes skiljeheat för att ta den efterlängtade storloppssegern. I det första heatet vann Propulsion med Örjan Kihlström i sulkyn efter en imponerande insats utvändigt ledaren. Un Mec D’Heripre slutade oplacerad efter en något blek insats.

Inför det andra heatet ändrades förutsättningarna när ett häftigt regn gjorde banan lerig och hal. Det missgynnade Propulsion som inte fick rätt fäste och därmed tappade spänsten i sitt travsteg.

Det gynnade däremot Un Mec d’Heripre som tävlade utan skor och fick en härlig steglängd. Via en mäktig långspurt i tredjespår sista 500 metrarna blev det en lätt seger.

I skiljeheatet vann Un Mec d´Heripre spårlottningen och fick inleda från spår ett.

– Det avgjorde mycket, att vi fick ledningen så pass enkelt. Sedan gällde det bara att köra i ett lämpligt tempo för jag hade en snabbare häst. Vi avslutade sista 500 efter 1.07 och då är det väldigt svårt för Propulsion att ta in något, sade Goop.

Franske tränaren Fabrice Souloy gillar Goop som kusk. Han har tagit flera stora segrar bakom Your Highness, bland andra Olympiatravet, Copenhagen cup och Oslo grand prix. Även Örjan Kihlström brukar köra Souloys hästar när de tävlar i Skandinavien.

För 31 år sedan vann pappa Olle Goop Åby stora pris med Minou du Donjon. Nu var det dags för sonen Björn.

– Jag är ju Mölndalsgrabb och är uppväxt strax utanför Åbytravet så det känns väldigt bra just nu, sade Goop.

Propulsion var lysande i första heatet men funkade sedan inte på den kladdiga banan. Tränaren Daniel Redén skodde om sin stjärna till skiljeheatet men han var utan chans mot den franska hästen.

Många kuskar riktade hård kritik mot banan.

– Jag har i och för sig vunnit (Cab Hornline) i dag och ska egentligen vara nöjd och glad. Men banan är en skandal, den ska inte behöva bli så här dålig av regnet. Den här väldigt hal, utan fäste och är farlig för hästarna. Jag förstår inte vad banpersonalen sysslat med under tävlingsdagen, kritiserade Per Lennartsson.

Lutfi Kolgjini avslutade V75-omgången genom att vinna Lyons lopp med Dante Boko. Ett race över tre varv men det blev bara tempo under slutvarvet.

– Jag har sagt hela veckan att jag skulle vinna med Dante Boko. Nu fick vi köra i låg 1.19-fart i två varv men det spelade nog ingen roll i dag. Han är en komplett häst som klarar alla distanser. Han utvecklades mycket av att tävla i Frankrike vintras, både mentalt och fysiskt, sade Kolgjini.

Storfavoriten Sauveur (Åke Lindblom) tröttnade utvändigt ledaren och blev fyra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset