Ledaren för ett utländskt Gothia Cup-lag fälldes för sexuellt ofredande. Arkivbild.
Ledaren för ett utländskt Gothia Cup-lag fälldes för sexuellt ofredande. Arkivbild.

Den 36-årige ledaren för ett utländskt Gothia Cup-lag, som åtalats för sexuellt ofredande mot tre tonårsflickor i centrala Göteborg, döms till två månaders fängelse.Försvarsadvokaten räknar med att överklaga domen.

Den dömde mannen gömde huvudet i sina händer när domen tolkades för honom i Göteborgs tingsrätt. Han fördes sedan bort av polis till häkte för att börja avtjäna sitt straff i väntan på att domen vinner laga kraft.

Han döms även till att betala böter på 11 200 kronor plus ränta.

Det fanns en skiljaktig mening i domstolen, där tingsrättens ordförande hade velat se villkorlig dom och inga böter. Domen ligger dock i linje med vad kammaråklagare Stefan Lind yrkade i sin slutplädering.

– Jag yrkade ju på att han skulle dömas för tre fall av sexuellt ofredande och också dömas till fängelse och det var precis så det blev, säger Lind.

"Gärningen bevisad"

TT: Tror du all uppmärksamhet kring målet påverkat domen?

– Det tror jag inte. Det finns många andra mål som blivit uppmärksammade och det ska inte påverka en domstol, säger Lind.

– Det är viktigt att ha i åtanke också att den skiljaktiga meningen, som är ordförandens, är i påföljdsfrågan. Själva gärningen som sådan är ju bevisad enligt alla i rätten. Det är det viktigaste, tillägger han.

Själv har mannen nekat till brottet, som enligt åtalet begicks i vimlet i samband med invigningen av Gothia Cup den 18 juli. Vittnen har uppgett att han bland annat pussade och tafsade på flickorna.

Under rättegången har 36-åringen medgett att han befann sig på platsen, men han har förnekat att han haft någon kontakt med någon av de tre flickorna, enligt försvarsadvokaten Fredrik Engström.

– Jag tycker det är ett alldeles för hårt straff. Det finns egentligen ingen motsvarighet till att man dömer till så här hård påföljd när det rör sig om sexuella ofredanden av den här typen, säger Engström.

Laget uteslutet

Han pekar särskilt på att det är den enda juristdomaren i rätten som är skiljaktig när det gäller påföljden, medan nämndemännen vill döma till fängelse.

– Min klient är nu häktad och jag kommer att träffa honom i morgon för att diskutera en överklagan. Men det är min absoluta gissning att vi kommer att överklaga den här domen, tillägger han.

Mannen har befunnit sig på fri fot, med anmälningsplikt, i Göteborg sedan han släpptes ur häktet den 22 juli i väntan på rättegång.

Det utländska lag mannen var ledare för uteslöts ur Gothia Cup-turneringen efter händelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset