Cementa på Gotland riskerar mångmiljonförlust efter senaste dagarnas strömavbrott.
Cementa på Gotland riskerar mångmiljonförlust efter senaste dagarnas strömavbrott.

Helgens strömavbrott på Gotland har slagit hårt mot företagen. Öns största industri Cementa riskerar mångmiljonförlust efter att ha gått på lågvarv i tre dagar. "Det är en katastrof", säger fabrikschefen Fred Grönwall till Helagotland.se.

Under de tre senaste dagarna har Gotland drabbats av totalt strömavbrott vid inte mindre än fyra tillfällen. Senast under tisdagsmorgonen var hela ön utan ström. Geab, som står för stora delar av öns elförsörjning, vet ännu inte vad som har orsakat felet.

LÄS MER: Norrlänningar värst drabbade av elavbrott

De som drabbas allra hårdast av detta är Gotlands största industri, byggmaterialföretaget Cementa. I en intervju med Helagotland.se säger fabrikschefen Fred Grönwall att de står inför en utmanande situation.

– Det handlar om mångmiljonbelopp, det är åtskilliga miljoner vi förlorar och stora volymer. Det är flera hundratusen kronor per timme. Det handlar även om förtroendekapital och relationer till våra kunder. Det är en katastrof, säger han till tidningen.

Värre läge än befarat

Strömavbrotten har bland annat orsakat att de 430 anställda på företaget inte kan arbeta som vanligt. Fokus har istället legat på att få rull på maskineriet igen.

LÄS MER: Elavbrott på MSB – reservel gick inte i gång

– Inget strömavbrott är det andra likt. Nu har vi problem med våra kylningssystem, haveri på våra miljösystem och filter som tagit skada, säger Fred Grönwall till Helagotland.se och fortsätter:

–  Det har varit utmanande. Det här har varit mycket värre än vad vi befarat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset