Stefan Andersson, brigadgeneral, tar emot åtta stridsvagnar i Visby hamn som ska ställas i ett nybyggt förråd i Tofta. Arkivbild.
Stefan Andersson, brigadgeneral, tar emot åtta stridsvagnar i Visby hamn som ska ställas i ett nybyggt förråd i Tofta. Arkivbild.

Sverige har återigen ett permanent försvar på Gotland.De 150 soldaterna blir Försvarsmaktens "ögon och öron" där och kan snabbt sättas in vid en incident.

Heltidsanställda soldater från P4 i Skövde skickades till Gotland i förra veckan för en så kallad beredskapstest. ÖB Micael Bydén har nu beslutat att det från i dag alltid ska finnas militär på ön. Därmed får soldaterna från P4 stanna tills de blir avlösta.

Enligt Bydén finns det ingen dramatik. Hotet mot Sverige har inte ökat de senaste veckorna och det är ingen incident som utlöst beslutet.

– Detta var ett tillfälle som var lämpligt och väl avvägt, säger ÖB.

Ej helt överraskande

Beslutet togs i dialog med regeringen och var inte heller helt överraskande för dem skickades till Gotland i förra veckan.

Riksdagen har beslutat att Gotland senast 2018 ska ha en permanent mekaniserad stridsgrupp, men Försvarsmakten siktar på att ha den där redan nästa sommar. Tills dess kommer olika förband att avlösa varandra.

Bakgrunden till riksdagsbeslutet från förra året är det försämrade omvärldsläget med Rysslands annektering av Krim och agerande i östra Ukraina, den ryska upprustningen och ett allt mer aggressivt militärt uppträdande över Östersjön.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigareläggningen av den permanenta styrkan på Gotland förberetts en längre tid.

– Det har en viktig signalverkan till våra partners att vi tar säkerhetsläget på allvar, att vi försöker göra vad vi kan, säger han.

Hultqvist pekar på Finland, Polen, Tyskland, samt de baltiska länderna, som han beskriver som pressade.

Enligt försvarsministern kan 150 personer göra en hel del i ett praktiskt läge, och att den permanenta stridsgruppen kommer att bestå av 300 militärer.

Gotland utsatt

Enligt regeringens säkerhetspolitiska utredning, som presenterades i förra veckan, skulle Sverige snabbt dras in om en konflikt mellan Ryssland och Nato om Baltikum uppstod. Ryssland bedöms då vilja placera luftvärnssystem på svensk mark, framför allt Gotland, för att stoppa Natoflyg över Östersjön.

ÖB påpekar att 150 man på plats kan agera snabbt i väntan på förstärkningar om något skulle inträffa. Försvaret får nu också ökade möjligheter att öva på plats på Gotland och samverka med hemvärnet. ÖB påpekar även att styrkan blir viktiga "ögon och öron" på ön. En fiende i dag kan använda sig av hybridkrigföring som "suddar ut gränserna mellan militärt och civilt, mellan krig och fred".

– Så självklart kan man använda den här militära styrkan för att försöka bättre förstå vad det är som händer och kanske göra rätt analys, säger ÖB.

– Emellanåt får vi informationer som vi inte riktigt kan bedöma om de är rätt eller inte. Att få hjälp med det här, att få öron och ögon på plats som också kan verka med lokalbefolkning, kommer att vara viktigt.

Den militärstrategiska experten Stefan Ring tror att beslutet handlar om att visa musklerna.

– ÖB känner att han behöver göra en markering för att visa att vi har handlingskraft och inte bara är fastlåsta vid planer, utan kan agera snabbt, säger han.

Alliansen välkomnar

Allianspartierna välkomnar ÖB:s agerande. Liberalen Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott, tycker att ÖB agerat "proaktivt" och att omvärlden nu bara har att förhålla sig till att Sverige har etablerat militär närvaro på Gotland.

– Nu kommer en militär angripare inte bara att kunna promenera genom Visby ringmur, säger han.

– Detta får en tröskeleffekt. En angripare kommer att behöva tänka sig för innan.

Widman vill att försvaret också skaffar sig förmåga att slå tillbaka redan innan fienden satt sin fot på Gotland, i form av luftvärn, artilleri och kustrobotar.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är positiv, men anser att mer behövs om statsministern menar allvar med att "bygga säkerhet med andra".

– Det som gäller i ett riktigt skarpt läge är om man är med i Nato eller inte, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset