GPS. Tänk dig att du som turist pekar med din mobiltelefon på en byggnad och direkt i mobilen får reda på historiska fakta. Eller att du kan få en lista med sushiställen inom en viss radie från där du står. Det här händer redan i Japan, där nästan alla mobiltelefoner har inbyggd gps. Men tekniken testas också i Sverige – framför allt för att hjälpa synskadade att ta sig fram bättre.
– Det gör inte lika ont att gå ut längre när man inte behöver gå in i byggnadsställningar och uteserveringar, säger en av de synskadade som har testat systemet.

Genom att ansluta en liten gps-mottagare till en vanlig mobiltelefon som är uppkopplad mot en digital stadskarta får den synskadade steg för steg-guidning i hörlurar.
Användaren talar om vart hon vill gå och telefonen svarar med en rutt som, förutom att välja närmsta vägen, också tar hänsyn till exempelvis pågående grävarbeten och byggnadsställningar, eller var uteserveringar kan stå i vägen. Med hjälp av röststyrning guidas sedan användaren till slutmålet.

Torbjörn Lahrin är vd på konsultbolaget Astando som är specialister på att koppla ihop verksamhetssystem med geografiska informationssystem.
– Förutom aktuella kommunala data kan de synskadade själva mata in hinder som de stöter på och som inte finns i systemet – till exempel en cykel som vält eller en flyttbil som står på trottoaren. På det sättet kan systemet varna nästa synskadade som går förbi att det finns något i vägen, säger Torbjörn Lahrin.

Projektet är en del av Stockholms stads tillgänglighetsprojekt. Tanken är att guidningssystemet ska hjälpa synskadade och även äldre i deras vardag.
– Det ska inte vara ett projekt att ta sig till ett nytt ställe i stan, bara för att man är synskadad, det ska vara enkelt, säger Tomas Uppgård, vd för företaget Mobile sorcery som har utvecklat mjukvaran i mobilen. Hans kollega Henrik von Schoultz är glad över att ha testat systemet tillsammans med synskadade.
– Människor med speciella behov är duktiga på att ställa krav, de vet vad de vill kunna göra och kan ofta uttrycka det på ett tydligt sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset