Gräddbullen nya trendbaket På Gamla stans te- och kaffehandel lockar gräddbullarna. – Alla köper dem och alla älskar dem, säger Niamh Rutherford som jobbar i butiken.
Gräddbullen nya trendbaket På Gamla stans te- och kaffehandel lockar gräddbullarna. – Alla köper dem och alla älskar dem, säger Niamh Rutherford som jobbar i butiken.

Gräddbulle. Populära cupcaken har fått en utmanare – grädd-bullen. Bakelsen som är fylld med sött skum är på frammarsch genom Sverige.

Gräddbulle, kokosboll, skumboll, kokosmunk. Kärt barn har många namn.  I Helsingborg startade för ett år sedan världens första Gräddbulleria och i Stockholm börjar den synas på några konditorier. På Gamla stans te- och kaffehandel lockar gräddbullarna i skyltfönstret och de går åt som smör i solsken. 

– Alla köper dem och alla älskar dem, säger Niamh Rutherford, som jobbar i butiken. 

Kommer de att ta över efter cupcaken?
– Cupcakes är fortfarande mer populära men gräddbullen är klart på intåg, säger hon. 

På Gräddbu llerian i Helsingborg finns gräddbullar i 20 olika sorter och de är smaksatta med allt ifrån äkta hallon till lakrits. 

– I Danmark fanns gräddbullen redan för 200 år sedan. Det är en ny trend som kommer att utvecklas och bli något som består. Det är ju gott i grund och botten men med nya smaker får den nya dimensioner, säger Stefan Melin, delägare i Gräddbullerian som också ska starta i andra städer tack vare stor efterfrågan. 

Kändisbagaren Sebastién Boudet bakade i går gräddbullar i TV 4:s Nyhetsmorgon. Enligt honom är bakelsen en viktig del av Sveriges bakkultur, men vi är trötta på de massproducerade som säljs i mataffären. Därför finns det ett stort intresse för bakelsen, om den görs med omsorg.

– Det här är något som kommer att stanna, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset