Kontrollerna fortsätter nu fram till den 11 februari 2019.
Kontrollerna fortsätter nu fram till den 11 februari 2019.

Regeringen förlänger de inre gränskontrollerna med tre månader. Enligt ett pressmeddelande från regeringen finns det ett ”fortsatt hot mot den allmänna ordningen”.

Beslutet baseras på att regeringen fortfarande bedömer att det finns ett fortsatt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige. Kontrollerna fortsätter nu fram till den 11 februari 2019, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Samtidigt bedömer Säkerhetspolisen att terrornivån är fortsatt förhöjd. Att det finns brister i kontrollen vid Schengens yttre gränser ges som ytterligare anledning till att gränserna i Sverige måste vara fortsatt kontrollerade.

LÄS MER: Svenska gränskontroller totalsågas av EU: ”Brådskande åtgärder bör vidtas”

Enligt regeringen gör Sverige samma sak som Tyskland, Österrike, Norge och Danmark. De länderna har också meddelat att de fortsätter med kontrollerna.

Gränskontrollerna infördes hösten 2015 och innebär att gränspolisen kollar att resenärer har rätt att resa in i Sverige. Resenärer behöver visa pass, nationellt id-kort, men även andra id-kort som svensk körkort kan räcka.

Det är polisen som bestämmer var och hur gränskontroll ska genomföras. Kontrollerna ska anpassas till vad som nödvändigt för att värna allmän ordning och inre säkerhet.

LÄS MER: Många effekter av skärpt gränskontroll

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset