Danmarks justitieminister Søren Pind (Venstre) säger att Sverige och Danmark är överens om att hitta en god lösning.
Danmarks justitieminister Søren Pind (Venstre) säger att Sverige och Danmark är överens om att hitta en god lösning.

Resultatet är redan bestämt. Nu återstår bara att hitta innehållet i den politiska varianten av tv-serien Bron.Sverige och Danmark är överens om att komma överens om att förenkla för de pendlare som kämpar med ideliga gräns- och id-kontroller i Öresundsregionen.

– Min ingång är väldigt enkel. Vi vill fortsätta med gränskontroller, men vi vill minska problemen för pendlarna i Öresundsregionen och då måste vi hitta åtgärder som går tillbaka till den gamla tidtabellen och får smidigare tågtrafik, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) när han anlände till fredagens möte med sina danska kollegor i Bryssel på fredagen.

Danmarks svarsbud lät dock inte särskilt hoppfullt.

– Svenskarna är mycket välkomna att lyfta sina id-kontroller. Det skulle ju lösa många problem, sade justitieminister Søren Pind på väg in till mötet.

"Bra möte"

Några timmar senare hade i alla fall de båda herrarna bestämt sig för att enas. Frågan är bara hur.

– Vi har haft ett bra möte om de problem som ju finns för båda länderna kring gräns- och id-kontroller. Och vi är överens om att vi ska hitta en god lösning, inom en förnuftig tidsram, sade Pind när han och Ygeman gemensamt träffade svenska och danska journalister på plats.

– Och jag tror att det är en lösning som måste inkludera både att Sverige är med och bidrar och att Danmark är med och bidrar. Vi är överens om att det måste vara en lösning som gynnar båda parter, sade Ygeman.

Ingen lagändring

Något större genombrott var det alltså inte fråga om – snarare i stället ett antal klarlägganden att gå vidare från. Till exempel lär det bli svårt att nå vidare med de svenska förslag som skulle innebära att svensk polis ges möjlighet att agera på danskt territorium. Sådant kräver nämligen en dansk grundlagsändring – vilket skulle kunna ta rejält med tid.

– Jag tror inte att vi ska förhandla framför kamerorna, men vi är ändå överens om att vi måste närma oss varandra och vi kanske får göra avkall på saker som kan gynna den ena eller andra parten. Ska vi nå framåt inom en rimlig tidsperiod så tror jag att vi måste göra det inom ramen för den lagstiftning som finns i våra två länder, sade Ygeman i Bryssel.

Johan Nilsson / TT
Sverige och Danmark möttes i Bryssel för att försöka förenkla för de pendlare som i dag kämpar med ideliga gräns- och id-kontroller.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset