Gränspolisen slutar jaga plankande papperslösa i tunnelbanan - men övriga polisers id-kontroller upphör inte.

Den mediala uppmärksamheten kring polisens id-kontroller i tunnelbanan fick för stort fokus. Därför upphör gränspolisen i Stockholm nu med inre utlänningskontroller i samband med att någon plankar. 

– Min personal ska avstå från kontroller i samband med den så kallade plankningen. Den här frågan har tagit allt för stort fokus. Vi jobbar också mot människohandel och människosmuggling, samt gränskontroller och säkerhet på Arlanda, säger gränspolisens chef Peter Nilsson. 

Via sociala medier spreds det snabbt att även den "vanliga" polisen upphör med inre utlänningskontroller i tunnelbanan, men det stämmer inte. 

– Nej, det är bara gränspolisens kontroller. Vi avstår kontrollerna när någon plankar, men det åligger fortfarande polisen att beivra brotten i tunnelbanan, säger Peter Nilsson.

Hur stor del av inre utlänningskontroller i tunnelbanan står gränspolisen för?
– Det är en mycket liten del. Mycket mindre än hälften.

Den "vanliga" polisen kommer fortsätta att göra inre utlänningskontroller när någon plankar, misstänks för narkotikabrott, fylleri, hoppar ned på spåret eller något annat. 

Gränspolisen har enligt Peter Nilsson alltid haft civila kläder vid kontrollerna i tunnelbanan. Han fattade beslutet att inte följa med kontrollanterna i kollektivtrafiken i måndags.

Mer om jakten på papperslösa

► ”Polisen gör folk rädda”

►Slagna papperslösa kvinnor får ingen vård

► Papperslösa rädda för att söka vård 


► SD försvarar Reva

► 9 av 10 i polisens jakt har rätt att vistas här

► De hjälper papperslösa med gratis vård

► Kvarts miljard extra för att utvisa papperslösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset