Cannabisolja legaliseras nu för medicinskt bruk i den amerikanska sydstaten Georgia.
Cannabisolja legaliseras nu för medicinskt bruk i den amerikanska sydstaten Georgia.

I slutet av februari legaliserade Alaska som tredje delstat cannabis. Nu sällar sig även den amerikanska sydstaten Georgia till de delstater som tillåter medicinsk marijuana.

Efter Colorado, Washington och Alaska blir Georgia nu den fjärde och senaste delstaten i USA att legalisera medicinsk marijuana.

Guvernör Nathan Deal signerade på torsdagen en lag som tillåter invånare med olika sjukdomar att inneha och använda så kallad marijuanaolja, skriver brittiska The Independent.

House Bill 1, som trädde i kraft med omedelbar verkan, gör det lagligt för personer med sjukdomar som cancer och sicklecellanemi, en genetisk sjukdom där de röda blodkropparna ser ut som skäror, så kallade ”sickle”, att bruka drogen, rapporterar the Atlanta Journal-Constitution.

► Nu lagligt med cannabis även i Alaska – men “bara” 28 gram och sex plantor åt gången

Det ska enligt The Independent vara tillåtet att inneha 20 gram cannabisolja, så länge en läkare godkänt det.

Staten uppskattar att hundratusentals georgiabor kan bli berättigade till drogen. Enligt the Atlanta Journal-Constiution har minst 17 familjer tvingats att tillfälligt flytta till platser som Colorado där cannabisolja är lagligt.

Än så länge är det dock oklart hur människor som har laglig rätt att bruka cannabisoljan ska få tillgång till den, eftersom det förblir olagligt att odla växten i Georgia. De skulle kunna åka till en annan delstat och köpa medicinsk marijuan, men då kvarstår problemet att transportera den över delstatsgränsen.

Georgias lagstiftande myndigheter uppges adressera problemet under de kommande månaderna.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset