Syriska soldater vid en infart till Daraya efter veckans uppgörelse.
Syriska soldater vid en infart till Daraya efter veckans uppgörelse.

Efter fyra års belägring har nu evakueringar inletts i det förödda Daraya, ett legendariskt oppositionsfäste i det syriska kriget. Ambulanser och fordon från Röda Korset har kört in i staden, och gråtande rebeller och civila ses ta farväl.

Daraya (Darayya) ligger helt nära Damaskus, och blev känt som ett upproriskt fäste mot diktatorn Bashar al-Assad redan när det som skulle utvecklas till ett blodigt krig ännu bara var fredliga demonstrationer. Fyra år senare är området lagt i ruiner, efter regeringstrogna styrkors långa belägring och otaliga flyganfall.

– Staden är inte längre beboelig, den har förstörts helt och hållet, säger en anonym gerillasoldat.

Starka känslor

Den statliga nyhetsbyrån Sana meddelade i torsdags att krigströtta parter nu nått en uppgörelse om att krigare med handeldvapen plus civila ska släppas ut. Tyngre vapen måste lämnas kvar.

Att nu lämna de kvarter man i åratal riskerat livet för väcker starka känslor hos Daraya-borna, berättar den anonyme soldaten.

– Det är en tung stund, alla gråter, ung som gammal, säger han till AFP.

De rebeller som kontrollerat staden uppges ha letts av två islamistiska grupper, kända som Ajnad al-Sham och Islams martyrer.

Även om många rebeller i och med evakueringen kan ansluta sig till sina fränder vid andra fronter i Syrien är uppgörelsen en stor och symbolisk seger för Assad-sidan.

– De civila förs till regimkontrollerade områden runt Damaskus, rebeller åker till (det oppositionshållna) Idlib, om de inte vill överlämna sig till regimen, säger en gerillakälla.

Erdogan och Putin

Senare under fredagen meddelade den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu att landets president Recep Tayyio Erdogan talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin och att de båda ledarna kommit överens om att öka det humanitära stödet till den hårt ansatt syriska provinsen Aleppo.

Enligt Anadolu ska Putin också ha blivit informerad om den pågående turkiska militära operationen inne i Syrien.

Telefonsamtalet är ett av många tecken den senaste tiden om förbättrade relationer mellan Moskva och Ankara. Förhållandet har fram till nyligen varit mycket frostigt efter att Turkiet förra året sköt ned ett ryskt krigsplan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset