Daniel och Henrik Sedin går i täten i Tre Kronor.
Daniel och Henrik Sedin går i täten i Tre Kronor.

Tre Kronor står inför en semifinal i World Cup.En framgång mycket tack vare Henrik och Daniel Sedins ledarskap.– De ger oss en sådan stabilitet, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

I sju säsonger har de varit två av NHL-laget Vancouvers ledare. I Tre Kronors World Cup-lag har Henrik Sedin, lagkapten, och Daniel Sedin, assisterande lagkapten, haft rollerna sedan Henrik Zetterberg skadade sig och tvingats lämna återbud till turneringen.

Deras sätt att leda laget har imponerat på förbundskapten Rikard Grönborg.

– De är verkligen en stor del av det här laget, inte bara på isen utan även med hur de är i omklädningsrummet, säger han.

"Har respekt för sporten"

Grönborg gillar speciellt hur Sedinarna, som är äldst i Tre Kronors trupp, påverkar och får med sig lagets yngsta spelare när det kommer till förberedelser och hur man ska vara när det inte tränas eller spelas matcher.

Och enligt förbundskaptenen har deras sätt att vara under samlingen bidragit mycket till att laget vann gruppen och möter Europalaget i semifinal på söndag.

– Det är svårt för mig att sätta mig in i deras situation men de har sitt sätt att leda laget. De har respekt för sporten, för sina lagkamrater och hur de förbereder sig inför matcherna, säger Grönborg.

– De är i matcharenan tre timmar före matcherna och gör sig redo. De lever och andas hockey. När yngre spelare är i en sådan omgivning, sådan professionalism, så sprider det sig till alla i laget, och det inkluderar även oss ledare.

"Full respekt för dem"

Samtidigt är Rikard Grönborg inte särskilt överraskad. Han visste vad han skulle få redan innan han bestämde sig för vilka som skulle leda Tre Kronor i World Cup.

– Som hockeyspelare har de levererat i Vancouver i många, många år nu och de har även levererat i landslaget. De är elitspelare och har varit det i så många år. Jag har full respekt för dem, säger han.

För turneringen i Toronto har även backen Erik Karlsson utsetts till assisterande lagkapten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset