Rikard Grönborg slår undan kritiken från World Cup.
Rikard Grönborg slår undan kritiken från World Cup.

Kritiken efter semifinaluttåget i World Cup handlade om att Tre Kronor spelat alldeles för defensivt.Nu startar nye förbundskaptenen Rikard Grönborg om med sin första landslagsturnering i Euro Hockey Tour – och köper fortfarande inte kritiken.– Jag är stolt över mycket av det jobb vi gjorde i World Cup, sade han när han presenterade truppen till Karjalaturneringen.

Grönborg presenterade fyra debutanter till Karjalaturneringen – däribland 30-årige Alexander Bergström från skrällaget Karlskrona – i sin första trupp efter stjärnturneringen i Toronto.

Där var Tre Kronor bara ett steg från en drömfinal mot Kanada. Men sättet som det stjärnspäckade landslaget förlorade på i semifinalen mot Europalaget har han fortfarande hängande över sig.

– Jag förstår fortfarande inte den kritiken. I matchen innan (mot Nordamerika U23) var vi hyllade att det var den bästa matchen någonsin, då tror jag att de menar offensivt. Sedan kan jag hålla med om att det var passivt i en del av matchen mot Europalaget, men det var ingenting vi hade ritat på innan. Det blev som en schackmatch mot ett rutinerat lag, sade han.

Etablerad spelidé

Grönborg säger att Tre Kronors spelidé inte har ändrats sedan han tog över efter Pär Mårts.

– Vi har etablerat en spelidé, sedan måste vi inför varje utmaning, som exempelvis World Cup, titta på vad som är våra styrkor i laget innan man bestämmer vilket spel vi kommer att stå för.

TT: Vad är styrkorna i Karjalalaget?

– Backbesättningen ser väldigt stark ut, vi har väldigt spelskickliga backar som kan leverera puckar. Sedan olikheterna, att vi har spelskickliga spelare, de som går rakt på mål, kanske lite osvenskt som (Dennis) Everberg och (Carl) Klingberg, vi har spets på powerplay och även målvaktsbesättningen känns bra.

30-årig debutant

Rutinerade kulturbärare som lagkaptenen och backen Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl, finns med liksom Frölundas guldkapten Joel Lundqvist.

Fyra av spelarna är debutanter, som 30-årige Alexander Bergström, fyra i SHL:s poängliga med tolv poäng (4+8).

– Vi tycker att han var bra även förra året, men då hade Karlskrona en lite tuffare säsong. Att få se en spelare över tid som levererar så mycket, det är en väldigt smart och stark spelare, gör att vi tycker att det var dags att ge honom chansen, sade Grönborg.

Merparten av spelarna kommer från utländska ligor, 13 av 22 spelare, varav åtta från KHL. Däremot saknas Linus Omark, Salavat Julajev, som är poängbäste svensk i KHL med 24 poäng (4+20) på lika många matcher.

– Jag har pratat med Linus och han ställer jättegärna upp för Tre Kronor, men vi har kommit överens om att han vilar från den här turneringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset