Erik Karlsson får troligen spela mycket powerplay under World Cup – frågan är tillsammans med vem.
Erik Karlsson får troligen spela mycket powerplay under World Cup – frågan är tillsammans med vem.

Tre Kronors möte med Finland handlar om att få svar.Förbundskapten Rikard Grönborg vill bland annat veta vem som ska spela powerplay tillsammans med Erik Karlsson.– Det gäller att hitta rätt spelare, säger han.

Tre träningar på tre dagar. Ispassen i Scandinavium har varit närmare två timmar, inklusive spolning, och har handlat om att så snabbt som möjligt nöta in spelsystemet som nye förbundskaptenen Rikard Grönborg vill att Tre Kronor ska spela i World Cup.

Det har handlat om generella riktlinjer i offensiven och i defensiven.

Men allra mest om att hitta ett bra och effektivt powerplay.

Där talar mycket för att Erik Karlsson, Ottawas lagkapten och Tre Kronors assisterande, får en viktig roll. 26-åringen har, precis som i NHL-klubben Ottawa, fått spela i båda powerplay-formationerna.

"Hitta rätt kemi"

– Som tränare måste du vara flexibel för att få något att hända. Vi vet vad alla spelare har för olika egenskaper, så just nu tror jag det är viktigt att hitta rätt kemi mellan dem, säger Grönborg.

– Erik kommer att få en hel del speltid i powerplay. Han kan säkert spela en och en halv minut, och kanske till och med mer än så.

Under träningarna i Göteborg har Karlsson växlat mellan att spela med Arizonas Olivier Ekman Larsson och Tampa Bays Anton Strålman.

Vem han får spela med mot Finland är inte bestämt.

Enligt Strålman spelar det egentligen ingen större roll.

Torsdagskvällens match i Hartwall Arena i Helsingfors är till för att få svar.

"Kommer inte vara perfekt"

– Box- och powerplay är två väldigt viktiga moment i alla matcher. Det är så klart något vi vill få tecken på att det funkar och det lär bli en stor utvärdering efter de här två första matcherna. Sedan har vi lite mer tid inför sista matchen för att få till det sista, säger Strålman.

TT: Vilka svar vill du få?

– Det är väl att vi ser tecken på det vi har försökt pränta in under träningarna, att vi försöker spela det spelsystem som vi har tänkt att vi ska göra. Det kommer säkert inte vara perfekt, men vi vill ändå se att något av det finns där, säger han.

– En del grejer kommer säkert sitta ganska bra och andra kommer inte vara där alls. Men då får vi fortsätta jobba på det, säger Anton Strålman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset