Nu undersöker även den svenska Transportstyrelsen möjligheten att införa det digitala körkortet.
Nu undersöker även den svenska Transportstyrelsen möjligheten att införa det digitala körkortet.

Finland blir först ut med det digitala körkortet. Sverige överväger att att följa grannlandets exempel.

Resultaten från testerna har varit lovande och många är nöjda med det digitala körkortet. Redan i sommar kan den som vill i Finland skaffa sig ett extra körkort som en app i mobilen, rapporterar SVT.
– Över tusen användare har redan provat med gott resultat, det säger Marko Sillanpää, chef för den finska transport- och säkerhetsmyndigheten Trafi till SVT.

LÄS MER: Fler mister körkortet på medicinska grunder

Det digitala körkortet ska fungera som ett komplement till det fysiska och förhoppningen är att det ska kunna fungera överallt i framtiden. Men det kommer att ta ett tag, då det inte ännu ses som en officiell ID-handling.
– Men tanken är att det ska gå att använda överallt, även utomlands. Datasäkerheten är faktiskt större än för det traditionella körkortet, säger Marko Sillanpää till SVT.

LÄS MER: Så kniper du körkortet 
– expertens bästa tips

Nu undersöker även den svenska Transportstyrelsen möjligheten att införa det digitala körkortet, vilket kan bli verklighet redan nästa år.
– Vi tittar också på någon form av digital lösning i Sverige, men vi har inte kommit så långt som i Finland ännu. Vi har som ambition att ha en svensk lösning i början på nästa år, det säger Pär-Ola Skarviken som är utredare på svenska Transportstyrelsen till SVT.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset