Pictairns islands ligger i Stilla havet, en bra bit från Sydamerikas västra kust. 
Pictairns islands ligger i Stilla havet, en bra bit från Sydamerikas västra kust. 

Den lilla ögruppen Pitcairn islands ligger i Stilla havet och har bara 48 invånare. Nu har ön beslutat sig för att tillåta samkönade äktenskap, men det finns inga homosexuella par på ön som vill gifta sig.

Andrew Randall Christian

Pictairns islands kyrka.

Pitcairn islands är förmodligen världens minsta land. Ögruppen är det enda av Storbritanniens utomeuropeiska territorier i Stilla havet som fortfarande finns kvar. Territoriet grundades 1790, och de 48 invånarna har sitt ursprung från det brittiska fartyget Bounty och fartygets tahitiska kompanjoner.

Efter att England, Skottland och Wales beslutat sig för att legalisera homoäktenskap förra året uppmanades också Pitcairn Islands att göra det. Sagt och gjort, och den 15 maj trädde lagen i kraft, även om det är först nu folk utanför ögruppen kan se beslutet eftersom landets hemsida råkade ut för tekniska problem.

– Det är inte som att något pushade för det. Men det händer överallt i världen, så varför inte?, sa sjundegenerationsinvånaren Meralda Warren till nyhetsbyrån AP.  

Visserligen säger Meralda Warren till AP att det inte har skett några homoäktenskap sedan lagen trädde i kraft, och hon tror heller inte att det finns några homosexuella par på ön.

För homosexuella par som skulle vilja gifta sig på ön kan det dock uppstå problem. Den enda prästen på ön är sjundedagsadventist och motsätter sig homoäktenskap. Men Meralda Warren hoppas att Pitcairn islands guvernör kan officiera bröllopet.

Som alltid när nya lagar träder i kraft på Pitcairn islands sattes en lapp upp på stadshusets veranda och öns lokala butik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset