Gravid och sugen på sushi? Glöm de halvdana avokadobitar som uppträder under artistnamnet mammasushi. Det går utmärkt att äta äkta vara.

Livsmedelsverket har tagit fram nya förslag på vilka kostråd som ska gälla för gravida. I informationsmaterialet som riktar sig till barnmorskorna står uttryckligen att nygjord sushi med rå fisk går bra att äta. Ingen vetenskaplig studie har kunnat finna någon grund för att avråda blivande mammor från den japanska rätten.

-Grejen är att om det är färsk fisk då är risken väldigt, väldigt låg, säger Marianne Boysen, chef för myndighetens mikrobiologiska enhet.

Hon syftar på risken för listeriabakterier, som bara ger förkylningssymtom hos mamman men som i värsta fall kan orsaka missfall eller skador hos barnet. Gravida ska av listeriaskäl helst hålla sig borta från gravad-, varm- eller kallrökt fisk, i synnerhet vakuumpackad sådan eftersom den långa hållbarhetstiden gör att bakterien kan frodas. Nygravad och nyrökt fisk är betydligt säkrare, konstaterar Livsmedelsverket, och för sushi blir det alltså tummen upp.

De flesta sushiställen serverar i dag någonting som brukar kallas mammasushi, helt vegetariska alternativ där den råa fisken är utbytt mot exempelvis avokado.

-Det kan ju kännas lite tråkigt att gravida inte har vågat äta sushi tidigare, säger Boysen.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset