Här är gatukonst på lagliga väggar. Bilden till höger är målad av den anonyme konstnären Hop Louie.
Här är gatukonst på lagliga väggar. Bilden till höger är målad av den anonyme konstnären Hop Louie.

Just nu pågår ”Apriloffensiven”. Stockholms gatukonstnärer mobiliserar och ger sig i enad front ut för att – ofta olagligt – prägla gator och torg med sin konst.

Gatukonstnärer i Stockholm har starta ”Apriloffensiven” som inleddes den 1 april. Det är en inofficiell månadslång aktion som de förberett sig för under en lång tid.

Tanken är att mobilisera för att fler ska göra gatukonst och graffiti. Till största delen olaglig.

– Apriloffensiven är först och främst gatukonstnärernas välkomnande av våren. När det är kallt på vintern ger sig inte många ut. Det är också en protest mot den nolltolerans som finns mot gatukonst, säger gatukonstnären Jessica Hallbäck till Metro.

Nolltoleransen säger hon beror på folks skeva bild av hur gatukonstnärer och graffitimålare ser ut.

– Allmänheten ser det som små kids som springer runt och blir kriminella. Men så är det inte. Det är riktiga konstnärer, det är en konstform som använder staden som galleri för att ställa ut, säger hon.

Apriloffensiven som koncept är ett par år gammal. Jessica Hallbäck tycker att det är tråkigt med en stad utan gatukonst. Att det till största delen är olagligt ser hon inte så allvarligt på.

– Eftersom det är olagligt så är det inte så många som vill gå ut för att man riskerar att åka dit. Men jag tycker det är viktigt att visa vilka som står bakom konsten.

Ser du det inte som provocerande?

– Så klart, så är det med all form av protest. Det är så klart att vissa ser det stötande, men om man inte protesterar eller gör någonting så händer ingenting, säger Jessica Hallbäck.

Varken polisens eller trafikkontorets presskontakter känner till Apriloffensiven som begrepp men säger att gatukonst och klotter alltid ökar under sommarhalvåret, skriver StockholmDirekt.

Den anonyme gatukonstnären Hop Louie har laddat för Apriloffensiven men skriver i ett mejl till Metro att det bara är en fortsättning på en gammal tradition.

– Apriloffensiven har egentligen alltid pågått, det är på våren som vi vårstädar och gör fint utan att frysa fingrarna av oss sedan urminnes tider, skriver Hop Louie.

Så här ser han på det faktum att gatukonsten i många fall är olaglig:

– Jag tycker att det är beklagligt att det är lagligt för någon med tillräckligt mycket pengar att köpa sig tillgång till vårt gemensamma offentliga utrymme men olagligt för en vanlig medborgare att göra en tråkig plats lite intressantare med något kreativt.

Du har sagt att det här är för att "jävlas med nolltoleransen". På vilket sätt?

– Nolltoleransen är en odemokratisk och intolerant missuppfattning om hur samhället fungerar som Stockholm krampaktigt hållit fast vid som sista huvudstad i Europa, men som nu äntligen är på väg bort. Man måste jävlas med odemokratiska tendenser för att få någon förändring, skriver Hop Louie i mejlet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset