Pys från sprejburkar och klamp på stegar. Det är inte bara beats, instrument och skönsång som hörs under helgens WOW. Livegraffitin har klivit in på många stora festivaler.

Det är Riksteaterns evenemanget Art of the Streets som i år för första gången slår upp en graffitivägg inne på festivalområdet under Way Out West. Sex konstnärer, tre internationella och tre göteborgska, kommer att turas om att livemåla på väggen inför publik. Först ut i eftermiddag är lokale Jonathan ”Ollio” Josefsson, en av Sveriges mest kända graffitikonstnärer.

– Det blir lite som en konsert, man måste uppleva det på plats, säger Jonathan och syftar på det faktum att hans konstverk endast kommer att existera i några timmar.

Redan i kväll målas den över av kollegan Camilla ”SCEB” Boström.

– Det blir ju väldigt temporärt allting. Men graffitimålare är vana vid att det är så. Det finns ont om platser att måla på i dag.

Vad gäller stilar bjuds WOW-besökarna på ett vitt spektrum. Kollegan SCEB gör sin graffiti mer likt vanligt måleri, men storskaligt, förklarar Jonathan. Själv jobbar han abstrakt och experimentellt och planerar i eftermiddag att göra ett avancerat mönster av enkla kvadrater, cirklar och trianglar. Kollegan Bates, som målar senare under festivalen, jobbar däremot med mer oldschoolgraffiti som består av bokstäver och tecknade figurer.

– Han är en av världens mest kända graffitimålare och gör väldigt klassisk graffiti. Han är expert på att göra exakta skarpa jättelånga linjer, jag har aldrig sett någon som gör så skarpa linjer som han.

Jonathan menar att graffitin under det senaste året tagit ett kliv närmare konstens finrum i Sverige. Själv är han just nu aktuell med utställningar på inte mindre än tre konstinstitutioner. Och varje musikfestival med självaktning har tagit in graffitin som en del.

– På Roskilde bjuder man in 100 konstnärer, sätter upp väggar över hela området där de kan måla.

Väggen på Way Out West kommer att vara synlig både inifrån området och från utsidan.

Christina Blom
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset