Tungviktsboxaren Adrian "Gäddan" Granat går på lördagen huvudmatchen i en gala i hemstaden Malmö. Vinner Granat mot Alexander Dimitrenko tar 25-åringen ett stort kliv mot framtida matcher om VM-titlar.
Tungviktsboxaren Adrian "Gäddan" Granat går på lördagen huvudmatchen i en gala i hemstaden Malmö. Vinner Granat mot Alexander Dimitrenko tar 25-åringen ett stort kliv mot framtida matcher om VM-titlar.
Boxning TT

Rädslan har han omfamnat och det mentala är nu hans största styrka.

Adrian "Gäddan" Granat, 25, går nu en match för att nå sin stora dröm i framtiden – att få boxas om en VM-titel.

Då är jag ju där uppe med "Ingo", säger tungviktsboxaren.

Adrian "Gäddan" Granat, 25, tar en stor tugga av sin spartanska lunch. Lite nötter och två medtagna färsbiffar står på menyn, men tränaren Carlos Zuñiga är vänlig nog att bidra med tomatsås.

Det är väl inget mjöl eller sådan skit i? Jag har levt som i kloster inför de två senaste matcherna och inte fuskat med något. Och jag tänker inte börja nu, säger Granat i det lilla lunchrummet på KFUM Fight Zone i centrala Malmö.

"Mandat att gå VM-matcher"

Den Hamburgbaserade Malmöpågen är obesegrad som professionell boxare och har vunnit 13 av sina 14 matcher på knockout. På lördag möter han 34-årige Alexander Dimitrenko (39 vinster och 3 förluster) i en boxningsgala på hemmaplan i Baltiska hallen i Malmö.

Jag har inte tummat på någonting. Inte träffat kompisar, ätit exakt rätt, gjort exakt rätt övningar. Vad ska han (Dimitrenko) göra? Jag har ju gjort allting rätt – han kommer att få stryk. Nu ska jag bara ta en tugga här, säger Granat.

Vid vinst försvarar han sitt internationella IBF-bälte och tar klivet in i den yttersta världseliten.

Det skulle betyda att jag är topp 15 på i princip alla rankningar och att jag har mandat att gå VM-matcher. Och målet är att under 2018 gå någon slags match om VM-bälten. Det är ju snart. Två, tre matcher till på ett ungefär.

Om 25-åringen får gå en VM-match i tungvikt kommer han sälla sig till de stora namnen inom svensk boxning.

Om jag vinner en VM-titel – då är jag ju där uppe med "Ingo" (Ingemar Johansson, världsmästare i tungvikt 1959). Det är ju bara han som gjort det innan. Klart att det är fett, säger Granat med eftertryck.
Men det är inget jag tänker på nu. Det går inte att tänka så redan nu.

"Klyschan är från USA"

Den 202 centimeter långe och 112 kilo tunge Granat är född och uppvuxen i den centrala Malmöstadsdelen Slottsstaden. Och som utbildad revisor framstår 25-åringen inte direkt som schablonbilden av en boxare.

Klyschan är från USA. Att ungdomar från ghettot slår igenom och använder sport, inte bara boxning, som en väg ut. I Sverige behöver man inte riktigt en väg ut på samma sätt.

Han började boxas som 13-åring, men kände i tonåren ibland en rädsla för att gå upp i ringen.

Det var inte en rädsla för att få stryk – det var en rädsla för att förlora, att göra bort sig. Att folk skrattar åt en.

Nu har Granat i stället vänt det mentala spelet till en av sina största styrkor.

De riktigt tuffa männen har kontakt med sina känslor. Om du inser att du är nervös för något och välkomnar det – då kommer det att försvinna, säger "Gäddan".

"Knäcka honom"

Boxning går inte att jämföra med andra individuella idrotter, menar han.

Det är ju inte pinsamt att få stryk i tennis. Det är ju ingen som är obesegrad i tennis. Men i boxning är det annorlunda – förlorar du en gång är du en "luffare", säger han.

TT: Hur går det på lördag?

Jag kommer att knäcka honom – till 100 procent, säger Adrian Granat innan han tar en ny tugga av sina färsbiffar.
Tungviktsboxaren Adrian Gäddan Granat går på lördagen huvudmatchen i en gala i hemstaden Malmö. Vinner Granat mot Alexander Dimitrenko tar 25-åringen ett stort kliv mot framtida matcher om VM-titlar.
Tungviktsboxaren Adrian "Gäddan" Granat går på lördagen huvudmatchen i en gala i hemstaden Malmö. Vinner Granat mot Alexander Dimitrenko tar 25-åringen ett stort kliv mot framtida matcher om VM-titlar.
De riktigt tuffa männen har kontakt med sina känslor.

Tungviktsboxaren Adrian "Gäddan" Granat, 25, om att bearbeta sin tidigare rädsla för att förlora.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset