Branschföreningen Danske Juletræer ska etablera en ny forskningsfond för att bedriva forskning och utveckling om framför allt kungsgranar. Missfärgade barr är det första som forskare vid något danska universitet ska ta sig an.
Branschföreningen Danske Juletræer ska etablera en ny forskningsfond för att bedriva forskning och utveckling om framför allt kungsgranar. Missfärgade barr är det första som forskare vid något danska universitet ska ta sig an.

"Granen står så grön och grann i stugan" sjunger många julfirare när det dansas runt granen. Men i år är inte alla danska ädelgranar – som exporteras i stor skala – lika gröna som vanligt.Rödbruna barr är ett återkommande mysterium för odlare.

Julgransodlare undrar fortfarande: Varför får vissa julgranar rödbruna barr emellanåt? Fenomenet drabbar framför allt ädelgranar som kungsgran. Och inför årets julfirande är det ett sådant år. Nu ska danska odlare – som bidrar till att Danmark är en av Europas största julgransnationer – se till att forskare undersöker saken.

– Runt 5 procent av landets julgranar som ska säljas i år har rödbruna barr. Det innebär att de klassas om och säljs billigare, och vissa går inte att sälja alls, säger Claus Jerram Christensen, direktör för branschföreningen Danske Juletræer, till TT.

Fem procent är en så pass liten andel att danska julgransproduktionen inte tar någon större skada i stort. Danskar, svenskar, tyskar och andra kan dansa runt en danskodlad gran utan att barren är rödbruna. Men för vissa odlare har den mystiska barrsjukdomen slagit hårdare.

– Lokalt kan det här vara allvarligt, eftersom vissa är väldigt hårt drabbade beroende på var i landet de verkar. Rödbruna barr har kostat producenter otroligt mycket pengar genom åren. Och fortfarande saknas en lösning på problemet, säger Christensen.

Kalciumbrist

I somras började många danska julgransproducenter att märka upp julgranarna inför den export till bland annat Sverige och Tyskland som väntar inför jul. Då visade det sig att ungefär var tjugonde ädelgran behövde sorteras bort.

– Rödbruna barr uppstår ofta när en kylig vår plötsligt slår om till varm försommar. Men skadan visar sig normalt inte förrän i juli och då är det för sent att göra något åt problemet, säger Christensen och förklarar att det finns en teori om att kalciumbrist gör att julgranar blir mottagliga för svamp.

Så här har det varit i perioder ända sedan julgransproduktionen startade, konstaterar Christensen. För fyra år sedan var så många som var tionde gran på landsbasis i Danmark skadad av rödbruna barr. Men trots att problemet återkommit, även i utlandet, är det ingen som riktigt vet med säkerhet varför barren blir rödbruna.

Plantor torkade

Hos Gunnars Granar i skånska Degeberga har kungsgranarna klarat sig bra i år.

– Vi har inget problem med etablerade granar, till exempel de som ska säljas i år. Men vi har haft problem med vårens plantering eftersom vi inte hade regn på en och en halv månad. Ungefär 20 000 av 90 000 plantor har dött vilket är väldigt ovanligt. Det har bara hänt en gång tidigare för mig under 25 år, säger Gunnar Göthner.

Klassiska rödgranar drabbas normalt inte av missfärgade barr, berättar Claus Jerram Christensen.

Nu samlar Danske Juletræer in pengar från julgransproducenter för att etablera en ny forskningsfond som ska bedriva forskning och utveckling om framför allt kungsgranar. Missfärgade barr är det första som forskare vid något danskt universitet ska ta sig an.

– Vi vill se om vi kan göra något för att förebygga att skadorna uppstår, säger Christensen.

Danske Juletr er
– Lokalt kan det här vara allvarligt, eftersom vissa är väldigt hårt drabbade beroende på var i landet de verkar. Rödbruna barr har kostat producenter otroligt mycket pengar genom åren, säger Claus Jerram Christensen på Danske Juletræer.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset