Flera bostadshus i Helsingborg har invaderats av råttor. Problemet har pågått länge och grannar vågar inte längre sitta på sina balkonger. ”Det är väldigt obehagligt”, säger Lidia Dayan till Metro.

Privat

Lidia Dayan äger en av de drabbade fastigheterna.

Det är flera hyreshus i centrala Helsingborg som har drabbats av råttinvasionen. Problemet kommer från ett 30-tal överfulla soptunnor, som har stått otömda vid ett av husen i flera månader, rapporterar SVT Skåne. 

Soptunnorna har förvandlats till ett paradis för råttorna, som stryker omkring vid tunnorna och på gårdarna kring husen för att leta mat. Men för grannarna som bor i husen runt omkring är situationen allt annat ljuvlig. 

En granne som SVT har pratat med säger att folk inte vågar sitta på sina balkonger, eftersom råttorna klättrar upp på fasaderna i jakten på mat. 

Lidia Dayan äger en av grannfastigheterna till det råttinvaderade huset. 

– Vår trädgård vätter mot gården där soporna står och vi får in råttorna på vår tomt. Både jag och alla mina hyresgäster är drabbade av detta. Det är väldigt obehagligt, säger Lidia Dayan till Metro. 

Hon har försökt att hålla råttorna borta från tomten genom att sätta upp ett staket. 

– Men de hittar vägar under det, säger hon. 

Enligt SVT har problemet pågått i tre år. Men trots att de boende runt omkring har försökt få både fastighetsägaren och kommunen att göra något åt det, forsätter råttorna att invadera grannskapet. 

Och alldeles i närheten ligger ett dagis där barnen ibland sitter utomhus och äter.

– Någon måste ta hand om det här problemet. Råttorna kan sprida sjukdomar, det här är en ohälsosam situation, säger Lidia Dayan till Metro.

Metro har inte kunnat nå den berörda fastighetsägaren för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset