Lagkaptenen Andreas Granqvist ser ljust på fotbollslandslagets framtid. Arkivbild.
Lagkaptenen Andreas Granqvist ser ljust på fotbollslandslagets framtid. Arkivbild.

2, 1, 1 är resultatraden som Sverige tar med sig in i nästa år.Tillsammans med en framtidstro.– Vi har en positiv känsla efter ett bra år, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

Vinster mot Luxemburg och Bulgarien. Oavgjort mot Nederländerna. Förlust mot Frankrike. Med sju poäng på fyra matcher är Sverige i högsta grad med i jakten om platserna i VM-slutspelet i Ryssland 2018.

Det är en positiv detalj som Andreas Granqvist, Sveriges nye lagkapten efter Zlatan Ibrahimovic, lyfter fram efter att landslagsåret summerades med en 2–0-seger i träningsmatchen mot Ungern.

En annan detalj är atmosfären i truppen.

Fortfarande besviken

– Kul att de spelare som inte fick spela så mycket under de första matcherna i kvalet fick visa vad de kan. De gjorde det riktigt bra, säger han.

– Det tyder på att vi har bra harmoni i gruppen, bra självförtroende och att vi verkligen tror på det här.

Besvikelsen efter tunga förlusten mot Frankrike på Stade de France finns fortfarande kvar men över det stora hela väger det positiva över.

– Vi spelar en fotboll som vi vill spela. Vi vill vara kompakta i defensiven, vi vill ligga bra i positionerna och när vi vinner boll ska vi ha rörelse och mod för att kunna ha ett eget spel.

"Bådar gott"

Anfallaren John Guidetti är inne på samma linje som sin lagkapten.

– Det var ett kul sätt att avsluta landslagsåret på. Det var skönt att vinna, det var skönt att spela bra. Det bådar gott inför framtiden. Kul, säger han.

– Jag tycker att vi har gjort en bra landslagssamling. Vi har ett härligt gäng, har ett fint go i laget och har gjort två riktigt bra fajter.

Nu väntar en lång tid utan VM-kval. Det är först i slutet av mars som Sverige är igång med kvalspelet igen, och då väntar Vitryssand hemma på Friends Arena.

– Nu handlar det om alla går tillbaka till sina klubblag, försöker göra det så bra som möjligt, spela så mycket som möjligt. I slutändan är det där man visar om man ska vara med här eller inte, säger John Guidetti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset