Nätverket Näthatsgruppen förvånas över att kvinnor över 65 år skriver grova saker på nätet.
Nätverket Näthatsgruppen förvånas över att kvinnor över 65 år skriver grova saker på nätet.

Nätverket Näthatsgranskaren, som granskar hatet på bland annat Facebook, förvånas över att många av dem som dyker upp i deras sökningar är kvinnor över 65. Det skriver Svenska Dagbladet.

Nätverket Näthatsgranskaren består av jurister, före detta poliser och systemutvecklare som tillsammans granskar hot och hat på sociala medier. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar man bland annat att man fångat upp näthat från relativt många kvinnor över 65.

– Vi blev förvånade över att se damer över 65 år skriva väldigt, väldigt grova saker på Facebook, säger Näthatsgranskarens projektledare Tomas Åberg, som tidigare arbetat som polis, till tidningen.

LÄS MER: Så gör du om du blir utsatt för näthat – fem tips

En av anledningarna tros vara bristen på källkritik hos målgruppen i fråga.

– Vi tror att det beror på bristande källkritik, att många inte är vana vid falska nyheter på internet om bland annat äldre människor som påstås ha blivit slagna av invandrare när de i själva verket skadat sig på andra sätt. De här kvinnorna är själva offer för de falska nyheterna då de skapar en stor otrygghetskänsla hos dem, säger Tomas Åberg till SvD.

Antalet åtal om hets mot folkgrupp ökade förra året, och en stor anledningen till det är att Näthatsgranskaren ser till att hat som kan klassas som bland annat hets mot folkgrupp anmäls. Nätverket sparar bilder av inlägget och fastslår användarnas identitet, varpå uppgifterna skickas till polisen. Förra året gjorde nätverket 800 anmälningar på det viset.

LÄS MER: Elever: Lärare pratar inte om nähat

Hittills har anmälningarna resulterat i 77 åtal om hets mot folkgrupp, enligt SvD.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om näthat Facebook