Mannen till vänster filmades när han misshandlade sin hund, han dömdes för djurplågeri förra året. Till höger syns en av de 109 katterna som omhändertogs hemma hos en kvinna som dömdes i Södertörns tingsrätt.
Mannen till vänster filmades när han misshandlade sin hund, han dömdes för djurplågeri förra året. Till höger syns en av de 109 katterna som omhändertogs hemma hos en kvinna som dömdes i Södertörns tingsrätt.

Vissa vanvårdas och utsätts för lidande. Andra torteras och plågas till döds. Varje år anmäls runt 1 700 fall av djurplågeri. Men väldigt få döms till fängelse, visar Metros granskning.

Metro har gått igenom 56 fällande domar gällande djurplågeri från förra året för att ta reda på vilka det är som utsätter djuren för lidande och vad de får för straff.

Den som fälls för djurplågeri riskerar att straffas med fängelse i högst två år. Men Metros granskning visar att dagsböter var den absolut vanligaste påföljden.
Endast i två av de 56 granskade tingsrättsdomarna blev straffet fängelse. Men i ett av fallen ändrade hovrätten påföljden till villkorlig dom och dagsböter.

Lena Jacobsson är förundersökningsledare på djurskyddspolisen i Stockholm. En avdelning inom polisen som arbetar heltid mot djurplågeri och djurskyddsbrott. Hon har varit med sedan starten 2011 och har hunnit med många utredningar.

LÄS MER: Nya djurskyddslagen: Så ska djurens rättigheter skärpas – i sex punkter

– Ett typiskt fall handlar om personer som har djur och som själva, av olika anledningar, inte mår bra och då fungerar inte djurhållningen heller. Det kan vara missbruk, psykisk ohälsa eller andra saker som gör att man inte riktigt orkar med tillvaron.

De senaste veckorna har det rapporterats om flera fall i Skåne där någon misstänks ha knivskurit hästar. Enligt Lena Jacobsson hör den typen av fall till ovanligheterna.

– Tack och lov har vi endast några få fall per år där man kan se att det är någon som medvetet och avsiktligt har plågat ett djur. De allra flesta fallen handlar om människor som inte fungerar helt enkelt. Djuren är ofta deras allt, men det blir inte bra i alla fall.

LÄS MER: De smugglar hundvalpar till Sverige – tjänar stora pengar

109 katter omhändertogs från kvinnans gård under en tvåårsperiod. 99 fick avlivas. Foto: Polisen

För en månad sedan presenterade regeringen sitt förslag till en ny djurskyddslag som ska ersätta den nuvarande 30 år gamla lagen. Tanken är att den ska träda i kraft i april 2019.

Redan 2011 var utredningen om en uppdaterad djurskyddslag färdig, men frågan har skjutits på framtiden gång på gång. Fram till nu. Förhoppningen är att den nya lagen ska stärka djurskyddet och förebygga djurplågeri.

– Man blir förvånad över hur stor ohälsa och misär det finns bakom våra fina fasader. Det är tragiska fall helt enkelt, säger Lena Jacobsson.

LÄS MER: De plågar sina hundar – genom att mata dem till döds

Fem fall från 2017

Hade 109 katter – 99 fick avlivas

Under en period på två år omhändertogs totalt 109 katter från en kvinna i 80-årsålderns tomt. 99 av katterna avlivades och tio omplacerades.
Många av katterna var i dåligt skick och enligt veterinärer var djuren i hög grad inavlade. Kvinnan hävdade att katterna inte var hennes utan att någon okänd dumpat djuren på hennes gård. Södertörns tingsrätt fällde kvinnan för djurplågeri.
Straff: Dagsböter.

Tre hundar lämnades ensamma – svalt ihjäl

De tre hundarna lämnades ensamma utan mat och vatten i en och en halv månad. Det blev deras död. Enligt den 27-årige ägaren var han skuldsatt och hotad av kriminella vilket skulle vara anledningen till att han hållit sig borta från sitt hem.
Mannen, som tidigare varit anställd på ett hundpensionat, dömdes för djurplågeri i Blekinge tingsrätt.
Straff: Fängelse tre månader.

Kastade hunden mot balkongräcke

Efter att hunden bajsat på mattan blev den 45-åriga mannen vansinnig. Han slet ut hunden på balkongen och kastade den mot ett räcke av plåt. Därefter hämtade han en golfklubba av järn och slog efter hunden. Ett vittne lyckades stoppa misshandeln.
45-åringen från Stockholm dömdes till en månads fängelse för djurplågeri i Södertörns tingsrätt. Men hovrätten ändrade straffet.
Straff: Villkorlig dom och dagsböter.

Pojke sköt katt med luftgevär

Den nu 17-åriga pojken erkände att han sköt en katt med ett luftgevär. Hans förklaring var att den fastnat i ett träd. Efter första skottet föll katten ner från trädet och pojken avlossade ytterligare tre skott som träffade kattens hals. Enligt veterinären måste han ha stått i olika vinklar när han avlossade skotten.
Pojken, som var 15 år vid brottstillfället, fälldes för djurplågeri i Varbergs tingsrätt.
Straff: Ungdomstjänst 35 timmar.

Slog sin hund med kebab

På öppen gata observerade ett vittne, som är utbildad hundinstruktör, hur en man uppträdde aggressivt mot sin hund. Han ska ha ryckt hårt i kopplet, skrikit och pressat ner hundens huvud i en papperskorg. När polis kom till platsen slog mannen en plastpåse mot hundens nos. Påsen visade sig innehålla rester av en kebab.
Mannen i 45-årsåldern dömdes för djurplågeri i Västmanlands tingsrätt.
Straff: Dagsböter.

LÄS MER: Här är hundarna som tjänar mer än du

Fakta om domarna

Totalt har vi gått igenom 56 fällande domar från 2017 där djurplågeri var huvudbrott. I fyra fall var det fler än en person som dömdes.

38 av de dömda var män.
23 av de dömda var kvinnor.

Den yngsta var 16 år när domen föll och den äldsta 80 år.

Två personer fick fängelse, tre månader respektive en månad, i tingsrätten. I ett av fallen mildrades påföljden i hovrätten till villkorlig dom och dagsböter.

56 personer fick bötesstraff.
17 personer fick villkorlig dom, i samtliga fall utom ett i kombination med dagsböter.
En person var under 18 år och fick ungdomstjänst.
Det högsta bötestraffet var dagsböter på sammanlagt 55 000 kronor.

Det vanligaste djuret som utsattes för djurplågeri var hundar, som förekom i 26 av domarna. Följt av katter som var utsatta i tolv av fallen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset