Emma Brunzell, 22, Yrsa Dahlman, 23, Emma Seidemo, 22, och Olivia Åkerman, 22, passar på att besöka Palmhuset i Trädgårdsföreningen när vädret inte är det bästa.
Emma Brunzell, 22, Yrsa Dahlman, 23, Emma Seidemo, 22, och Olivia Åkerman, 22, passar på att besöka Palmhuset i Trädgårdsföreningen när vädret inte är det bästa.

Kvar i stan med bara bottenskrapet av CSN-lånet kvar på kontot? Eller åt den där utlandsresan upp hela junilönen? Lugn, Metro guidar dig till hur du gör Göteborg – gratis.

Känn tropisk värme även om det regnar
Trädgårdsföreningen är en smått magisk park, mitt i Göteborg city. Och eftersom kommunen just beslutat att inträdet är fritt är det bara att tacka och ta emot och se till att glutta ordentligt på varenda liten ros. Parken gör sig givetvis bäst en solig dag, men om regnet skulle slå till finns Palmhuset, byggt i glas och gjutjärn och med Londons Crystal Palace som förlaga. Förbered dig på tropisk värme och växtlighet därefter. Gratis guidade visningar av parken dagligen 14.30.

Kultivera och kolla in konst från New York
Göteborgs Konsthall är en av få institutioner i Göteborg som är helt gratis och hela sommaren går det fint att smyga in i de svala lokalerna. Den New York-baserade konstnären Chit-ra Ganesh är vad som står på agendan fram till 30 september. Med utställningen ”She: The question” har hon fått mycket uppmärksamhet. Ganesh jobbar i sin konst mycket med hinduistiska, grekiska och buddistiska mytologier. Öppettider tisdag och torsdag 11–18, onsdag 11–20, fredag–söndag 11–17.

Njut av renässanselegans i 1700-talsträdgårdar
Området i Gunnebo köptes i slutet av 1700-talet av en grosshandlare som hette John Hall och till sin hjälp för att bygga det vackra slottet och de mäktiga trädgårdarna tog han Göteborgs stadsarkitekt, Carl Wilhelm Carlberg. Carlberg, som just varit i Italien, kände sig mycket inspirerad av sin resa och det är därför Gunnebo fått sin lite renässansaktiga stil. Du tar dig smidigast till Gunnebo med buss 605 från Korsvägen till Helenedal (7 min), sedan väntar en promenad på 20 minuter.

Gå på Bruce Springsteen – eller nja, mer bredvid
Är det fint väder och rätt vindriktning (dvs nordvästlig) går det alldeles utmärkt att se konserterna på Ullevi från Snikens kulle, alltså berget på andra sidan Kungsbackaleden från Ullevi. Ta 5:ans spårvagn till Sankt Sigfrids Plan, ta dig upp på Carlbergsgatan och börja leta efter upptrampade stigar ut mot kullens kant. Medför med fördel matsäck och sittunderlag, de få bänkar som finns blir snabbt upptagna. Här är det också lagligt att dricka sin egen öl. Bruce spelar 27/7 och 28/7 klockan 20.30.

Kör en egenuppstyrd sightseeing genom stan
Göteborgsguidande gratisappar:
• Spårvagnssightseeing – åk spårvagn och bli guidad på en gång.
• Cityguide Göteborg – Göteborg & Co officiella guide över stans sevärdheter.
• Göteborgs Reseguide – enligt tillverkarna framtagen tillsammans med lokalbor och resejournalister som faktiskt varit på plats.
• Verkligheten berättar – hör berättelser ur historien om plaster du passerar (passar också hela Sverige)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset