Shahin Kohsar, 16 år spelar basket på spontanidrottsplatsen Söderhavet i Malmö. ”Det är ett grymt ställe, man lär känna mycket nytt folk så jag gillar att vara här”, säger han.
Shahin Kohsar, 16 år spelar basket på spontanidrottsplatsen Söderhavet i Malmö. ”Det är ett grymt ställe, man lär känna mycket nytt folk så jag gillar att vara här”, säger han.

Även om det tryter i semesterkassan behöver sommarens aktiviteter inte vara hotade. Metro guidar dig till hur du gör Malmö – gratis.

Gå på gratiskonserter 
Sommarscen bjuder på 200 föreställningar som gör nedslag på 40 olika platser. Fram till den 12 augusti fylls stan med allt från elektronisk pop till folkmusik. Den som själv vill ta ton kan skråla med till indiepop, rock och progg under allsångskvällarna ”Pildammarna i mitt hjärta”. För de minsta blir det nallekonsert med Malmö symfoniorkester, då alla gosedjur är särskilt inbjudna. Jump Rope är en av höjdpunkterna för familjen: hiphop, breakdance och akrobatik möter dubbelhopprep.
Var: Hela Malmö. Program på www.malmo.se/sommarscen.

Sambafotboll på stranden
Summer sports pågår till och med den 20 augusti på Ribersborgsstranden. Här kan den som vill testa sambafotboll, footvolley och andra sommarsporter. Den som inte är så pepp på att springa runt och svettas kan höja pulsen på andra sätt: I ett stort tält kan du följa OS på storbild. Du kan också kolla på live-sport, mellan den 20 och 29 juli pågår strandfotbollsturneringen med bronshjältar från VM -94. Och när du ändå är på Ribban - passa på att njut av solen och ta dig ett dopp.
Var: Mitt på Ribersborgsstranden (Ribban).

Från rishög till superhoj 
Du behöver varken kunna laga punka eller byta kedja innan du går in i Cykelköket. Du behöver inte ens äga en cykel. När du cyklar ut därifrån har du mekat ihop en egen superhoj. Cykelkökets verkstad är full med verktyg och reservdelar. Volontärerna samlar in övergivna cyklar som du får laga. Och eftersom det alltid finns volontärer krävs ingen förkunskap. Öppettiderna är generösa i sommar och dessutom kommer Cykelköket att besöka olika kvarter under turnén. 
Var: Cykelkökets verkstad finns i ”Containern” på Stapelbädden i Västra hamnen.

Sporta på Söderhavet
Bollsporter hör ju sommaren till, och fina möjligheter till utövning finns på Söderhavet vid Vattentornet nära Södervärn. Denna moderna multisportsarena är döpt efter den outnyttjade plaskdamm som den ersatte i fjol. Söderhavet är en så kallad spontanidrottsplats, med andra ord: den är alltid tillgänglig för den som får ett plötsligt sug efter att spela till exempel fotboll eller streetbasket. Andra spontanidrottsplatser finns bland annat intill Rörsjöskolan, vid Östra Farmvägen och i Cronhielmsparken i Rosengård.
Var: Söderhavet ligger på Södervärnsplan.

Gratisutflykter för barnen
Sommarkul är ett evenemang späckat med aktiviteter för de yngre, i Malmö stads regi. För den som gillar att röra på sig finns mycket att välja på: från pingis till kampsport och dans. Det finns också möjlighet att prova ovanligare sporter som voltige, undervattensrugby och roller derby. Flamman (Ungdomarnas hus) ordnar aktiviteter som grillning, utflykter och fisketurer. Regniga dagar kan du tillbringa på Föreningarnas hus som erbjuder tv-spel, karaoke och filmvisning.
Var: Hela Malmö. Flamman finns på Kroksbäcksskolan och Föreningarnas hus på Ystadvägen 42.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset