Kvinnor med låg inkomst i Skottland kommer att erbjudas gratis mensskydd.
Kvinnor med låg inkomst i Skottland kommer att erbjudas gratis mensskydd.

Kvinnor med låg inkomst i Skottland kommer att erbjudas gratis mensskydd från och med i sommar, rapporterar The Scotsman. "Det är oacceptabelt att någon i Skottland inte skulle ha tillgång till mensskydd", säger landets jämställdhetsminister Angela Constance till tidningen.

Omkring 20 000 kvinnor väntas slippa betala för mensskydd i Skottland från och med i sommar, skriver The Scotsman.

Den skotska regeringen kommer att stötta välgörenhetsorganisationen Fairshare med 500 000 pund, motsvarande sex miljoner kronor, för att de ska kunna förse kvinnorna med mensskydd.

– Det är oacceptabelt att någon i Skottland inte skulle ha tillgång till mensskydd och jag är glad över att vi lyckas samarbeta med Fareshare för att göra dessa produkter mer tillgängliga, säger jämställdhetsministern Angela Constance till The Scotsman.

LÄS MER: Test: Så bra funkar menstrosan

Distributionen kommer att skötas av välgörenhetsorganisationen som har centrum i Aberdeen, Dundee, Glasgow och Edinburgh. Beslutet om gratis mensskydd togs efter att ett pilotprojekt, som genomfördes förra året, visade att tvåtredjedelar av de 1 082 kvinnor som deltog hade svårigheter med att få tag i mensskydd.

Från och med i höst kommer det också att finnas gratis mensskydd på landets skolor, universitet och högskolor.

– Skottland kan bli en ledande nation i att tackla problemet med fattigdom kopplad till kvinnors menstruation om vi är modiga nog att ta dessa radikala steg, säger Monica Lennon, parlamentsledamot i det skotska parlamentet för Labour till The Scotsman.

LÄS MER: Så är det att ha mens i andra delar av världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mens Hälsa