Njut av solen och det fina vädret – till helgen kommer hösten. Kyligare väder är på väg in med frost i gräset och dimma på morgonen.

Stora delar av Sverige har hittills lyckats parera hösten, tack vare mycket sol och höga temperaturer mot slutet av veckan. Men till helgen slår hösten till.

– Det ser ut att kunna bli så att hösten börjar på lördag, i södra Sverige också, eftersom det ser ut att bli någorlunda kyligt, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Vädercentralen.

►LÄS MER: Efter regn och rusk – nu kommer en superhelg

Normalt sett brukar det vara höst såhär års, men hittills har den bara slagit till i Norrland. Under fredagen kommer det vara soligt med temperaturer upp emot 18 grader i södra Sverige. Och det fina vädret är anledningen att det enligt meteorologiska definitioner inte blivit höst ännu.

Men när hösten nu står för dörren är det inte tal om någon rekordkyla. Snarare menar Martin Hedberg att det är perfekta väderförhållanden för den som tycker om hösten.

– Det är inga dramatiska skiften. Det blir lite kyligare, och lite mer höstigt. Men det är den trevliga sidan av hösten. Om det är lite frost i gräset och lite dimmigt på morgonen så är det bara trevligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder