Redan när kvinnan skrev in sig på mottagningen konstaterades det att hon behövde tolk vid sina besök. Men enligt IVO:s utredning användes inte tolkar någon gång vid besöken. Arkivbild.
Redan när kvinnan skrev in sig på mottagningen konstaterades det att hon behövde tolk vid sina besök. Men enligt IVO:s utredning användes inte tolkar någon gång vid besöken. Arkivbild.

Den höggravida kvinnan trodde att vattnet hade gått, men barnmorskan menade att det var en flytning. En vecka senare dog barnet i magen. Nu kritiserar IVO mottagningen för att de inte tagit in tolk till kvinnan.​

Redan när kvinnan skrev in sig på mottagningen konstaterades det att hon behövde tolk vid sina besök. Men enligt IVO:s utredning användes inte tolkar någon gång vid besöken. 

När kvinnan sökte hjälp hos barnmorskan i den 39:e veckan var hon orolig för att vattnet gått och för att något slemliknande rann. Vid undersökning var fostret livligt och fosterljuden avlyssnades utan anmärkning.  

►LÄS MER: Patricia, 24, förlorade första barnet i magen – nu har hon blivit mamma

Barnmorskan menade att det hela rörde sig om en slemmig flytning och ville utesluta urinvägsinfektion genom att ta ett urinprov. I kvinnans journal från detta besök framgår det inte att det rörde sig om en misstänkt vattenavgång, skriver IVO i sitt beslut. 

Sedan fick kvinnan en ny besökstid för nästkommande vecka. När kvinnan undersöktes denna gång konstaterades det att det inte fanns några fosterljud och hon uppmanades att åka till sjukhuset. På sjukhuset konstaterades det att barnet hade avlidit. 

Kvinnan anmälde mottagningen till IVO ett par månader efter händelsen och nu har ärendet utretts.

IVO kritiserar nu barnmorskemottagningen för att de inte säkerställt att patienten, på grund av att hon hade ett annat modersmål än svenska, kunnat ta till sig eller lämna information till vården på ett säkert sätt. Att det inte användes tolkar vid kvinnans alla besöken på mottagningen ser IVO som en brist, vilket IVO ser som en brist.

►LÄS MER: Kvinna trodde hon var gravid – hade 4-kilos tumör i magen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa