69 personer dog i attacken på Utøya 2011. Arkivbild.
69 personer dog i attacken på Utøya 2011. Arkivbild.
Nöje TT

Terrordådet på Utøya 2011 kan bli film i Paul Greengrass händer. Den världsberömde regissören har inspirerats av Åsne Seierstads bok om dådet och vill nu skildra tragedin på vita duken.

Den brittiske storfilmsregissören och manusförfattaren ska samarbeta med den norska författaren och journalisten Åsne Seierstad, som har skrivit boken ”En av oss” om dådet.

Åsnes bok var ett grundligt arbete som gjorde djupt intryck på mig. Hon berättade sanningen om det som skedde och hur de inblandade upplevde fasorna, säger Greengrass till Bergens Tidene.

Träffar anhöriga

Greengrass producent har redan träffat juristen Geir Lippestad, som företrädde gärningsmannen Anders Behring Breivik, samt företrädare för den norska nationella stödgrupp som bildades efter dåden i Norge 2011. Om några veckor reser Greengrass till Norge för att träffa anhöriga till offren för attacken.

Han understryker för tidningen att man ännu är i ett tidigt skede i processen, men att målet är en film som inte bara ska skildra händelsen på Utøya.

Planen är att göra en film som inte bara rekonstruerar de våldsamma händelserna den dagen. Filmen ska också visa hur Norge svarade på attacken genom att fokusera på gemenskap och rättssäkerhet i stället för hämnd, säger han.

Oscarsnominerad

Det var den 22 juli 2011 som Anders Behring Breiviks attentat inleddes med att han sprängde en bomb i regeringskvarteren i Oslo där åtta personer dödades. Han åkte därefter till Utøya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund höll sommarläger. Där sköt han, iförd polisuniform, ihjäl 69 personer.

Greengrass Oscarsnominerades för ”United 93” (2006), som handlar om terrorattackerna i USA 2001 och har även gjort hyllade ”Bloody sunday” om dödsskjutningarna i Derry 1972. För den breda publiken är han kanske främst känd för actionfilmerna om Jason Bourne.

69 personer dog i attacken på Utøya 2011. Arkivbild.

69 personer dog i attacken på Utøya 2011. Arkivbild.
Paul Greengrass. Arkivbild.

Paul Greengrass. Arkivbild.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset