Världens största digitala festival och lan-träff Dreamhack.
Världens största digitala festival och lan-träff Dreamhack.

Lan-kulturen – att samlas och koppla upp sig mot ett nätverk för att spela tillsammans – är 25 år gammal i Sverige. Dreamhack har gjort det till en affärsidé som sprider sig över världen.

– Grejen är att det är roligt.

Dreamhacks pressansvarige Fredrik Nyström ler med hela ansiktet när han sammanfattar vad grejen är med att samlas tillsammans med tiotusentals andra för att spela datorspel i mässhallar i Jönköping.

– Först och främst kan man träffa kompisar som man kanske mest umgås med online, säger han till TT.

Stark kultur

Dreamhack har utvecklats från en ren lan-träff till en stor digital festival, med scenuppträdanden och mycket annat. Men själva nätverkandet är fortfarande en viktig del.

– Det är en ganska stark kultur i Sverige. Vi hade tidigt snabbt internet och många hade kraftfulla datorer hemma tidigt. Det finns andra länder också, som Spanien som har en stark lan-kultur. Men Sverige ligger nog längst fram, säger Fredrik Nyström.

Den del som har växt mest är e-sport.

– E-sporttävlingarna har gått från att vara en parantes i det vi gör, till någonting som är det absolut största innehållet, säger Fredrik Nyström.

PSG-spelare på plats

Under året kommer två miljoner dollar – motsvarande nästan 19 miljoner kronor – att delas ut i prispengar bara i de turneringar som anordnas av Dreamhack.

– E-sporten har gått från att vara någon typ av subkultur till någonting som är i de flestas vardag, säger Fredrik Nyström.

– Mycket av det vi gör livesänds. Under festivalen kommer miljoner människor att följa aktiviteterna.

Det han själv ser mest fram emot under årets vinterupplaga av Dreamhack i Sverige är en turnering i fotbollsspelet Fifa. 10 000 dollar står på spel i prispott, med riktigt duktiga spelare på plats.

– Några av spelarna är faktiskt knutna till traditionella sportklubbar, bland annat har PSG en spelare här. De har både vanlig fotboll och Fifa-spelare, säger Fredrik Nyström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset