En frivilligarbetare tröstar en kvinna som just kommit av båten på den grekiska ön Lesbos i oktober.
En frivilligarbetare tröstar en kvinna som just kommit av båten på den grekiska ön Lesbos i oktober.

En internationell grupp av akademiker tänker föreslå att den norska fredspriskommittén ska ge Nobelpriset till grekiska öbor för deras medmänskliga insatser för flyktingar.

Fiskare som lämnat sitt arbete för att rädda människor i sjönöd och andra öbor som osjälviskt hjälpt de flyende som kommit över Egeiska havet – dessa vill framstående akademiker se som nästa fredspristagare, rapporterar brittiska The Guardian.

Tidsfristen för nomineringar är 1 februari. 

De tänkta pristagarna är de boende på öarna Lesbos, Kos, Chíos, Samos, Rhodos och Leros.

Det pågår ett upprop via kampanjgruppen Avaaz som fått 280 000 underskrifter på nätet. På uppropets hemsida kan man läsa: "På otillgängliga grekiska öar har mormödrar vyssjat skräckslagna små bebisar till sömns, samtidigt som lärare, pensionärer och studenter har ägnat månader åt att erbjuda mat, skydd, kläder och tröst till flyktingar som riskerat sina liv för att fly undan krig och terror."

Gruppen av akademiker är anonym, men kommer enligt The Guardian från universiteten i Oxford, Princeton, Harvard, Cornell och Köpenhamn. De meddelar att de kommer att verka för att Nobelpriskommittén ska välja deras förslag – eftersom det grekiska folket som redan går på knäna ekonomiskt agerat "empatiskt och självuppoffrande".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset