Greta Thunberg, 15, tröttnade på att ingen tar klimatfrågan på allvar. Hon bestämde sig för att själv göra något och skolstrejkar nu utanför riksdagen fram till valet. Nu har även 14-åriga Mayson Joacimsbarn Persson anslutit sig.

Den heta sommaren har lyft klimatfrågan på flera plan. Men enligt 15-åriga Greta Thunberg görs inte tillräckligt.

– Jag vill att folk ska förstå och bli påminda om att det finns någonting som heter klimatkrisen. Det är en viktig fråga och prioritera den. Speciellt nu när det är val, säger Greta.

LÄS MER: Rankning: De är partiet med sämst miljöpolitik: ”Frågorna är vinklade”

Hyllas av politiker

På marken ligger flygblad med texten “Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”.

Gretas skolstrejk har fått stor spridning i sociala medier. Det är flera som går förbi och stannar och tittar. Några tar ett flygblad. Även en och annan politiker har kommit förbi och stöttat strejken. Jonas Sjöstedt (V) är en av dem som har hyllat Greta på Twitter.


– Det är klart att politiker tycker att man ska gå i skolan, men det är bra att man gör någonting, säger Greta.

LÄS MER: Kravet efter skogsbränderna: Förbjud engångsgrillar permanent

Många kommer förbi för att ta ett flygblad och stötta Greta. Foto: Simon Krona

Fler ansluter sig

I dag har dessutom Mayson Joacimsbarn Persson anslutit sig till strejken.

– Jag såg Greta på sociala medier igår. Jag är engagerad i annan politik, men väldigt intresserad av klimatet. Det är ju vår värld liksom och vi måste ta hand om den. När jag såg det Greta skrivit på lappen så kände jag att det är jättesvårt att vara ensam om att göra något, så då gick jag hit och satte mig också. För vi måste hjälpas åt, säger Mayson.

LÄS MER: Debatt: Sluta skryta om din miljöförstöring på Instagram

Borde vara allas första prioritering

För Gretas del började intresset för klimatet i skolan. Då pratade man om lätta saker man kan göra hemma. Som att släcka lampor och spara på papper.

– Då undrade jag varför och fick höra om klimatförändringarna och global uppvärmning. Då tänkte jag att det inte var sant. Om människan skulle kunna påverka klimatet då skulle ju det vara allas första prioritering, säger Greta.

Mayson och Greta sitter utanför riksdagshuset.

”De kan inte hindra mig”

Greta sitter utanför Riksdagen från tidigt på morgonen till eftermiddagen. En hel skoldag. Att missa skolan i nästan tre veckor är ingenting föräldrarna är glada över, men Greta har med sig böcker så att hon inte ska hamna efter.

– De förstår varför jag gör det och de kan inte hindra mig från att göra det, säger Greta.

LÄS MER: Experten: Så äter du klimatsmart

Vill att andra ska engagera sig

Det finns mycket som går att göra för miljön, menar Greta och Mayson. Båda två har slutat flyga, äter vegetariskt och försöker på andra sätt värna om miljön.

Nu uppmanar Greta och Mayson fler att ta frågan om klimatet på allvar.

– Sätt er in i klimatfrågan. Då förstår man hur akut det är och vad man behöver göra och att man behöver göra det, säger Greta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset