I dag skolstrejkar tusentals ungdomar världen över.
I dag skolstrejkar tusentals ungdomar världen över.

16-åringen har inspirerat till skolstrejker för klimatet världen över. Nu nomineras hon till Nobels fredspris.

Just nu är 301 personer nominerade till Nobels fredspris, en av dessa är 16-åriga Greta Thunberg.

I höstas satte hon sig utanför riksdagen med en skylt där det stod “Skolstrejk för klimatet”. För varje dag som gick anslöt sig fler och fler, både vuxna och barn.

LÄS MER: Greta, 15, skolstrejkar för klimatet – nu ansluter sig fler

Hennes engagemang har smittat av sig och ungdomar världen över har blivit inspirerade till att anordna egna skolstrejker.

Det började med en skolstrejk utanför riksdagen. Nu har Gretas engagemang spridits världen över. Foto: Simon Krona

Stortingsledamoten Freddy André Øvstegård från Socialistisk Venstreparti och hans kollegor Mona Fagerås och Lars Haltbrekken har nu nominerat den unga klimataktivisten till Nobels fredspris, rapporterar norska Verdens Gang.

– Vi har nominerat Greta eftersom klimathotet kan vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt. Den rörelse Greta har satt i gång är ett väldigt viktigt fredsbidrag, säger stortingsledamoten Freddy André Øvstegård från Socialistisk Venstreparti till Verdens Gang.

LÄS MER: Årets ljushuvud: Här är de som lärt oss mest 2018

I mitten av oktober kommer pristagare utses av Norska Nobelkommittén, som består av fem ledamöter. Själva prisceremonin äger rum 10 december i rådhuset i Oslo.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset