Ankleverburgare görs i ordning. 
Ankleverburgare görs i ordning. 

Jonas Cramby tar med sig sin treåriga dotter till stans kanske första ambitiösa köttrestaurang. Mycket har förändrats sedan Grill öppnade – men Wkds krogskribent går fortfarande nöjd därifrån.

Urban Brådhe

Flådigt inre.

Urban Brådhe

Fina råvaror.

Innan restaurang Grill öppnade 2003 så var grillkrogar fortfarande ställen där man drack öl, kastade dart och där furumöblerna satt fastskruvade i golvet. Men Grill var annorlunda: ambitiöst och excentriskt men samtidigt avslappnat och folkligt. I dag har köttrenden, som bekant, exploderat. Så hur står sig egentligen Grill i den nyvunna konkurrensen? För att ta reda på det beger jag mig tillbaka till det populära köttmoderskeppet tillsammans med min treåriga dotter.

För det första känns F 12-gruppens restauranger lite mer barnvänliga än de flesta av sina konkurrenter. Jag har till och med varit och käkat på deras fine diningalternativ Fredsgatan 12 och det gick hur bra som helst. Personalen var trevlig, de andra gästerna överseende och min dotter åt en hel skål med molekylär texturaskaviar.

Även Grill verkar ha samma öppna inställning till den näspetande delen av befolkningen. Storfamiljer som bokat långbord trängs här med unga afterworkande affärsgrabbar av den typ som ständigt är tre öl från att sätta slipsen i pannan och börja köra säljraketen. De har även en speciell barnmatsedel, på söndagar äter ungar under tio gratis från grillbuffén och inredningen ser ut som en blandning av Junibacken och Marilyn Mansons gillestuga.
 
Efter att ha sprungit ett par varv i lokalen för att leta efter karusellerna beställer min dotter pannkakor till huvudrätt och glass till efterrätt. Det pris man får betala för att hinna äta förrätt – en helt okej anklever med persika (225 kronor). Till huvudrätt beställer jag köttbitarnas motsvarighet till single barrelwhisky och sittgräsklippare: nämligen Wagyubiffen (695 kronor). Wagyu är en variant (i detta fall chilensk) på den berömda kobebiffen från Japan där stora mängder fett är insprängt i köttet för maximal smak i ett vackert nätmönster. Och det är mört, smakrikt och gott, visst, men inte 700-kronorsgott.

Grills Lamm Asado (295 kronor) är dock betydligt mer prisvärt. Grillad över öppen eld och serverad med potatisgratäng är det själva sinnebilden för den här middagen: trevligt, enkelt och familjevänligt.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset