Polisen undersöker brottsplatsen där två personer skottskadades på Kvarngärdet i Uppsala, 2018.
Polisen undersöker brottsplatsen där två personer skottskadades på Kvarngärdet i Uppsala, 2018.

Det grova kriminella våldet har under senare år letat sig ut från storstäderna och drabbat även mindre städer. ”Det finns en effekt av copycats, att man vill skapa ett varumärke”, säger poliskommissarie Gunnar Appelgren.

I maj förra året utbröt tumult i Värnamo. Skott avlossades på öppen gata, mitt bland villor och flerfamiljshus, och flera personer fick föras till sjukhus med skott- och knivskador. Flera män med kriminell bakgrund häktades misstänkta för mordförsök.

Under hösten samma år skedde minst tre mord i Eskilstuna som polisen misstänker handlar om uppgörelser mellan olika kriminella gäng, enligt Ekuriren.

Det handlar om mordet den 24 augusti då en 41-årig man sköts ihjäl med flera skott i ett motionsspår i Eskilstuna. Om dödsmisshandeln på öppen gata knappt två månader senare på en 29-åring och ytterligare ett mord i november då en man blev ihjälskjuten i närheten av stadsdelen Nyfors centrum.

I november förra året skedde även flera skottlossningar i andra delar av landet, bland annat i Gränby i Uppsala där en person dödas och en annan skottskadas.

LÄS MER: Fem skottlossningar under allhelgonahelgen

”En effekt av copycats”

Gunnar Appelgren jobbar som poliskommissarie inom stockholmpolisen. Han berättar att polisen ser en upptrappning det grova våldet och av skjutvapenvåldet som sprider sig från storstäder till mindre städer.

Vad är anledningen till att vi ser den här utvecklingen?

– Gängkriminalitet som företeelse har vi alltid haft, och att man söker sig till mindre städer och orter dels för att man vill få täckning rent strategiskt, men också för att det polisära trycket är mindre i mindre städer, säger Gunnar Appelgren och fortsätter:

– Delvis finns en effekt av copycats, att man vill skapa ett varumärke. Ofta i media blir det fokus på de stora och väldigt våldsamma grupperingarna, det kittlar kriminella som verkar i mindre städer. Men också flödet av vapensmuggling som ofta börjar i södra Sverige, och sprider sig sedan uppåt i landet mot Stockholm och ut till mindre städer.

LÄS MER: 44 ihjälskjutna i år – nu tar Sverige hjälp av polisexperter från USA

Kriminella trianglar

Han berättar om något han kallar för en ”kriminell triangel”, som är välkänd inom polisen.

– Vi vet sedan många år att det finns en kriminell triangel mellan just Stockholm, Västerås och Eskilstuna som blir lite som hubbar och kriminella nav dit man åker för att sälja eller köpa vapen eller narkotika. Det är nätverksbyggande och man vinner mer mark och får en större marknad vilket man är i behov av för det genererar pengar.

Hur jobbar polisen mot den här typen av kriminell verksamhet och brottslighet?

– Jag tycker det är viktigt att förstå att vi inte bara kan fokusera på att utreda brotten, vi måste bli bättre på att se och förstå dynamiken och se företeelserna. Vi får inte isolera de här till att bara handla om skjutvapenvåld och antal vapen.

LÄS MER: Polisen: Varannan skjutning sker i utsatta områden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset