"Black Vogue"-gänget: Naboughal Secka, Lovette Jalow, Amy Egerbladh och Antoinette Guede.
"Black Vogue"-gänget: Naboughal Secka, Lovette Jalow, Amy Egerbladh och Antoinette Guede.

På kort tid har Facebook-gruppen ”Black Vogue” dykt upp och blivit ett mötesrum, av och för tusentals sminkintresserade svarta kvinnor. Där delar de tips, erfarenheter och jobbar för att stärka varandra – och påverka dagens exkluderande sminkutbud.

Efter att länge ha upplevt sig tillhöra en bortglömd målgrupp och både privat och i sin yrkesroll funnit att hennes hudton inte representeras på de flesta kosmetikahyllorna bestämde sig perukmakaren och sminkvloggaren Lovette Jalow, 31, för att själv skapa ett forum med skönhetstips – endast för kvinnor med mörka hudtoner.

► LÄS MER: Berättelser om sexism och rasism fyller Instagramkonto

Hon fick med sig vännerna Antoinette Guede, 40, Amy Egerbladh, 36, och Naboughal Secka, 26, som alla på ett och annat sätt jobbar inom skönhetsindustrin och med smink, och bildade gruppen ”Black Vogue”.

– Folk postar selfies, visar hur de sminkar sig, berättar om sina produkter och var de köpt dem, kommer med tips och postar videos på hur man kan sminka sig. Vi delar kunskap helt enkelt, och försöker stärka varandras självbild, på ett sätt som samhället utanför inte gör, säger Lovette Jallow till Metro.

På bara tre månader har medlemsantalet ökat närmast explosionsartat. I dag är de nästan 7 000. Majoriteten bor i Sverige, men de har även medlemmar i flera andra europeiska, flertalet afrikanska länder samt USA.

– Det är ett bevis på att det fanns ett hålrum.

Antoinette Guede säger de är både tacksamma och överlyckliga över hur stort det har blivit. Hon berättar att folk ibland kommer fram till dem på stan och tackar för gruppen.

– Jag önskar att den här sidan hade funnits när jag var liten. Om jag gick in i en butik med min svenska tjejkompis hittade hon foundation på två sekunder medan jag gick omkring och var helt grå i ansiktet. Och för mig är det diskriminering. Det är som att säga att väger du över 90 kilo så ska du inte kunna hitta kläder, säger hon.

► LÄS MER: Varnar för farliga sminket: Kan ge frätskador

Samtidigt upplever både Antoinette och Lovette att saker förändrats bara de senaste åren, att en större variation av bakgrunder och hudtyper syns och tillåts ta plats i media, och att flera företag börjar förstå att de är en stor och förbisedd målgrupp. De nämner bland annat H&M som för ett tag sedan lanserade en palett för personer med mörkare hy.

– Gruppen är en viktig revolution i Sverige och vi är hoppfulla, mycket sker just nu och det glädjer mig, säger Lovette Jallow. 

Det enda kriteriet för att få vara med i den stängda gruppen är att du ska vara svart.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset