52-åringen blev villkorligt frigiven i april efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt åttaåriga fängelsestraff för mordbrand.
52-åringen blev villkorligt frigiven i april efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt åttaåriga fängelsestraff för mordbrand.

Mannen som i folkmun kallas för gryningspyromanen, och som kallats för en av Sveriges farligaste män, släpptes i april fri. Nu får han 30 000 kronor i ersättning för att han suttit frihetsberövad misstänkt för en brand han inte kom att dömas för.

Nu 52-åriga Ulf Borgström som i folkmun kallats gryningspyromanen och som misstänkts för över 100 anlagda bränder sedan åtminstone 1996 kom i april att släppas fri från sitt senaste straff, ett åttaårigt fängelsestraff för mordbrand han dömdes för 2011. Det skriver Kvällsposten .


► LÄS MER: Gryningspyromanen snart fri

Gryningspyromanen satte från 1990-talet och framåt skräck i Skåne, Småland och Dalarna och Rikspolisstyrelsen uppskattar att han kostat samhället cirka en miljard kronor i uppbrunna värden och rättsliga kostnader. Husen som 52-åringen misstänktes ha bränt var i flera fall hus med högt kulturvärde, som till exempel "Snickerboa" på Gibberyds gård från filmen om Emil i Lönneberga. Trots att hans namn förekommit i utredningar för ett hundratal bränder är mannen bara dömd för två, 2006 och 2011. 

Nu kommer Ulf Borgström  att få ett skadestånd på knappt 30 000 kronor efter att 2010 hållits frihetsberövad i sammanlagt 16 dagar misstänkt för en grov mordbrand i Löderup.

"Med hänsyn till att Ulf Borgström  var misstänkt för ett allvarligt brott bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än vad som normalt utgår vid frihetsberövande av motsvarande längd", skriver justitiekanslern, JK.

Ulf Borgström blev villkorligt frigiven i april efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt åttaåriga fängelsestraff för mordbrand. Attentatet skedde mot ett hyreshus i Ystad i december 2010.

► LÄS MER: Gryningspyromanen kräver skadestånd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott