Gudrun Schyman avgår som partiledare för Feministiskt initiativ.
Gudrun Schyman avgår som partiledare för Feministiskt initiativ.

Efter elva år som partiledare för Feministiskt initiativ lämnar nu Gudrun Schyman posten som partiets ledare. Men i partiet finns hon kvar. Det rapporterar DN.

Det var efter årets valresultat, då Fi landade på 0,45 procent i riksdagsvalet, som Gudrun Schyman bestämde sig. Partiet hade tappat mer än åtta av tio väljare.

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte. För även om vi gjorde ett sämre valresultat än vi hade hoppats är partiet mer stabilt än vi har varit tidigare. Vi hade listor i ett sextiotal kommuner, och över hundra lokala grupper, säger hon, till DN.

LÄS MER: Gudrun Schyman krävs på skattetillägg

Blir kvar inom partiet

Hon försäkrar dock att hon blir kvar inom partiet, men i en ny roll som ledare för den politikerskola som ligger i startgroparna, ”Fi Akademi”. Hon blir även kvar i kommunalpolitiken i Simrishamn.

På frågan om hon aldrig blivit ledsen över valresultatet och bakslagen svara hon:

– Inte sådär, alltså…

Hon fortsätter:

– Jag ser ju historiskt på de här sakerna. Nästa år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. De höll ju på länge – tänk om de hade lagt av efter tio år?! Se hur de reste, hur de slet. Jag kan känna mig besläktad med dem, som jag kammar igenom Sverige. Bär bokpåsar. Det är så det går till. Förändringen börjar, och sedan fortsätter den, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Schyman inför Fi:s kongress: Så ska vi ta oss in i riksdagen

Schymans politiska karriär

Gudrun Schyman har varit politiskt aktiv sedan i mitten av 1970-talet. 1993 valdes hon till partiledare för Vänsterpartiet, som tredubblade väljarstödet under hennes ledarskap.

År 2003 avgick Schyman efter att det framkommit att hon gjort felaktiga skatteavdrag, hon satt kvar i riksdagens om politisk vilde.

2005 bildades Feministiskt initiativ, med Schyman på en delad partiledarpost. Partiet har aldrig klarat riksdagsspärren, men har sedan 2014 har de ett mandat i EU-parlamentet. I dag är partiet representerat i fullmäktige i 13 svenska kommuner, skriver DN.

LÄS MER: Fi-ledaren svarslös om problemen i Järva: ”Jag kan inte svara på det”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset