Jag minns min egen presskonferens när jag aviserade min avgång från Vänsterpartiet. Jag kommer ihåg den beslutsamhetens styrka som faktiskt lite överraskande infann sig i det ögonblicket, skriver Gudrun Schyman.
Jag minns min egen presskonferens när jag aviserade min avgång från Vänsterpartiet. Jag kommer ihåg den beslutsamhetens styrka som faktiskt lite överraskande infann sig i det ögonblicket, skriver Gudrun Schyman.

Att kön spelar roll i traditionellt och hierarkiskt uppbyggda organisationer, som partier ofta är – är uppenbart. Kanske mer i Moderaterna än i andra partier. Det skriver Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, efter Anna Kinberg Batras avgång från partiledarposten.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag känner inte Anna Kinberg Batra men jag känner igen mig i hennes situation. Jag lyssnar på den presskonferens där hon tillkännager att hon säger upp sig som partiledare. Hon gör det med den kraft och energi som kommer efter att ett svårt beslut väl är fattat. Jag minns min egen presskonferens när jag aviserade min avgång från Vänsterpartiet. Jag kommer ihåg den beslutsamhetens styrka som faktiskt lite överraskande infann sig i det ögonblicket. De som hade förväntat sig en stukad person blev besvikna.

LÄS MER: Duellen: Har politiken blivit för individfokuserad?

Anna Kinberg Batra har en tydlig adress till de moderater som den senaste tiden drivit en accelererande kampanj med nedsättande omdömen om henne som person i stället för att självkritiskt diskutera den egna insatsen. Hon talar klarspråk om läget i partiet. Om ett bristande självförtroendet som hon inte tvekar att diagnostisera som rent självskadebeteende. Det är modigt och träffsäkert och säger något om läget i det moderata partiet.

När de ”Nya” Moderaterna lanserades byttes onekligen den traditionella politiken mot en mer öppen och liberal hållning. Synen på välfärden och arbetsrätten förändrades och försvarspolitiken fick en nedtonad roll i ett bredare säkerhetspolitiskt begrepp. Det gick bra med Fredrik Reinfeldt som stabil ledare med ökande opinionsstöd i ryggen. Hans lite återhållsamma och allvarliga framtoning beskrevs som en tillgång. Han antog nästan landsfaderliga proportioner. Efter valnederlaget 2014 lämnade alla de sammansvurna männen skutan. Omedelbart. Reinfeldt och Borg försvann inom en vecka. Det långsiktiga ansvaret för partiets utveckling var uppenbarligen inget för dem.

LÄS MER: DEBATT: Moderaterna: Samhället vänder ryggen mot hedersförtryckta kvinnor

Den nya partiledning som tog över, med Anna Kinberg Batra i spetsen, hade uppdraget att vända skutan och få vind i seglen igen. Ett långsiktigt och mödosamt arbete som dessutom inte gillades av väljarna. Särskilt inte när dörren öppnades för SD. I det läget tonade plötsligt personfrågorna fram. En återhållsam och allvarlig framtoning blev en belastning som så småningom växte till en kommunikativ katastrof. De politiskt förvirrade fick något att hänga upp sig på – personen Anna Kinberg Batra.

Alla vill inte erkänna att kön spelar roll men det är uppenbart att det gör det. Särskilt i en traditionellt och hierarkiskt uppbyggd organisation, som partier ofta är. Och kanske mer i Moderaterna än i andra partier, där begrepp som tradition och auktoritet har en annan förankring.

Kvinnliga politiker måste prestera bättre än män, konstaterar Joakim Johansson, universitetslektor och docent i statsvetenskap på Mälardalens Högskola. Han pekar på att det finns en omfattande forskning som visar att kvinnor som ledare döms hårdare än män när det uppstår någon typ av krisläge eller svårighet. Män bedöms mer för sin offentliga roll, kvinnor lastas för personliga tillkortakommanden. Vilket var väldigt tydligt när den borgerliga regeringen tillträdde 2006. Bland fyra ministrar som hade samma typ av förseelser i sitt register fick de två som var kvinnor gå medan männen satt kvar. Uttalanden att kvinnor måste vara dubbelt så bra och bara får göra hälften så många fel (som männen) äger alltså fortfarande sin giltighet. Det har nu moderaterna visat med all önskvärd tydlighet!

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ

LÄS MER: Vill du också nå en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset