Det kan vara värt att lägga lite tid på deklarationen.
Det kan vara värt att lägga lite tid på deklarationen.

Schablonintäkter, överskott av kapital och ränteutgifter. Blir du förvirrad av alla svåra ord i deklarationen? Metro reder ut begreppen med hjälp av en expert.

De som har en digital brevlåda har börjat få sina deklarationer för 2019. Det kan vara värt att lägga lite tid på deklarationen. Framförallt så att det inte blir några misstag. Men det är lätt att tappa bort sig i djungeln av termer.  

Metro har pratat med Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket, som reder ut några av begreppen.

Schablonintäkt
Ränteutgifter m.m
Grundavdrag
Ränteinkomster utdeln. m.m.
Överskott av kapital
Statlig inkomstskatt på kapitalinkomst
Skattereduktion för arbetsinkomst
Skattereduktion för fackföreningsavgift

Schablonintäkt:

– När du har bott i en bostadsrätt eller villa och sen säljer den får du antagligen en vinst. På den vinsten ska man betala skatt, men om du använder hela vinsten till att köpa en ny bostad behöver du inte skatta, utan då får du skjuta på beskattningen tills du säljer den nya bostaden. För att få skjuta på beskattningen måste du betala en sorts ränta, en kostnad för att få slippa skatta nu, säger Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.

LÄS MER: Stor guide: Här är 21 avdrag som kan ge dig mer pengar tillbaka på skatten

Ränteutgifter m.m

– Det är vad du har betalat i ränta. Det kan vara på ditt bostadslån men också ett konsumtionslån. Alla räntor du betalar till banken eller kreditinstitut, det är dina ränteutgifter. De är nästan alltid förtryckta, förutom om du betalat ränta till en privatperson som inte lämnar kontrolluppgift. Då måste du fylla i det själv.

Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.

Grundavdrag

– Det är tack och lov någonting som är helt automatiskt. Det är ett avdrag som alla som har bott i Sverige det senaste inkomståret har rätt till. Har du väldigt låg grundinkomst är grundavdraget högre. I takt med att din inkomst ökar så sänks grundavdraget.

LÄS MER: Skatteåterbäringen 2019 – Här är datumen du måste hålla koll på

Ränteinkomster utdeln. m.m.

– När du äger en aktie och det bolaget beslutar om att dela ut pengar, då får du en utdelning. Då räknas det som en kapitalinkomst. Låt oss säga att bolaget beslutar att dela ut en krona för varje aktie du har i det bolaget och du har 1000 aktier. Då får du en utdelning på 1000 kronor. Det är också ifyllt i deklarationen.

Överskott av kapital

– När du lägger ihop alla inkomster från dina kapitaltillgångar, såsom aktier eller fonder, och dragit av alla utgiftsräntor eller förluster, så har du ditt resultat av kapital. Får du då ett överskott av kapital är det för att du har större inkomster än utgifter. Säg att du gjort en vinst på aktier med 50 000 kronor, men du har betalat 30 000 kronor i ränta under året. Då har du 20 000 kronor som överskott av kapital.

LÄS MER: Nu kommer deklarationen – så fungerar de vanligaste avdragen

Statlig inkomstskatt på kapitalinkomst

– För kapitalinkomster går all skatt till staten men det finns också statlig inkomstskatt på lön och pension. Det är när du har tjänat över en viss nivå, en så kallad brytpunkt, som du får betala statlig inkomstskatt. Ju mer du tjänar, desto högre andel skatt måste du alltså betala.

Skattereduktion för arbetsinkomst

– Det brukar kallas för jobbskattavdrag. Jobbskattavdraget är helt automatiskt. Det är konstruerat på det sättet att det ska löna sig mer att jobba. Skatten blir alltså mindre för de som jobbar.

Skattereduktion för fackföreningsavgift

– Det är också ett avdrag som du får dra av från dina löneinkomster om du varit med i en fackförening. Men det görs också automatiskt.

LÄS MER: Expertens bästa tips: ”Ha inte för bråttom med deklarationen”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset