Tänk på att se över till avtal en extra gång innan du skriver under.
Tänk på att se över till avtal en extra gång innan du skriver under.

Att hyra i andrahand kan vara riktigt smidigt – men också svårt, då det finns många fällor att ramla i. Metro har pratat med två experter om vad du behöver tänka på.

Det är dags för ett nytt läsår och många studenter söker ny boende runt om i landet. Facebookgrupper svämmar över med annonser, och utbudet är betydligt lägre än efterfrågan.

LÄS MER: Här förbjuds rökning – på hyresgästernas privata balkong

Relevant information

Metro har pratat med Hanna Lundquist, språkkonsult vid Din textexpert, om hur du bör utforma din annons.

– Det är viktigt med tydlighet och att ha en hel del information. Stick gärna ut genom att berätta mer om dig själv, men sådant som är relevant för hyresvärden att veta. Gör det lättare för hyresvärden att fastna för dig genom att vara mer utförlig, säger Hanna Lundquist.

LÄS MER: Sandra, 24, blir mamma i maj: ”Letar desperat efter en bostad”

Lagom är bäst

Men det är också viktigt att din annons inte blir för lång, för då är det lätt att hyresvärden inte orkar läsa den.

– Som vanligt är lagom bäst. En annons som är för kort ger ju inte tillräckligt med information. En annons är för lång om den beskriver en massa saker som inte är relevanta för en hyresvärd, till exempel personliga intressen, säger Hanna Lundquist.  

Det här ska du tänka på när du skriver en annons

Var konkret. Istället för att skriva att du är lugn och skötsam, beskriv på vilket vis. Gör det lätt för hyresvärden.  

Om du har tidigare hyresvärdar så nämn det. De kan användas som referenser.

Visa att du på något sätt kan betala hyran. Har du jobb? Studerar du?

Var gärna tydlig med hur många ni är som söker boende och om ni har barn.

Om du har djur eller inte är också viktigt att påpeka.

Låt någon annan läsa igenom din text innan du lägger ut den. De kan se om du har missat något eller om någonting behöver ändras.

 

LÄS MER: Juristen: Här är riskerna med att köpa nyproduktion

Var försiktig

När du väl har fått ett erbjudande finns det några viktiga saker att tänka på. Juristen Mikael Areskog ser en hel del fall där personer inte fått tillbaka sin deposition och där hyresvärden tagit ut ockerhyra.

– De flesta av de problem vi stöter på är att folk har tagit ut alldeles för hög hyra och det andra är att man helt enkelt blivit lurad. Det fanns inget hyresavtal eller ens lägenhet, säger Mikael Areskog.

Det ska du tänka på när du hyr i andrahand

Viktigt att tänka på är att hyresnivåerna är olika när det gäller hyresrätter och bostadsrätter. Vid uthyrning av en bostadsrätt är det ofta en friare hyressättning som gäller. Är det en hyresrätt du hyr ut i andrahand så får du inte ta ut mer i hyra än vad du själv betalar, om du inte har möbler. Du kan du få lov att ta ut mellan 5 – 10 % mer.

Har du möjlighet så är det ju alltid bra att hyra av någon man känner, men den möjligheten har man kanske inte alltid.

Var noga med att titta på bostaden innan du lägger en deposition. Har du inte möjlighet att titta på den själv, så be en kompis eller familjemedlem.

Kolla så att hyresvärden faktiskt har rätt till att hyra ut bostaden. Du kan ta kontakt med fastighetsägaren eller hyresvärden om det inte är en bostadsrättsförening.

Se till att ha ett giltigt avtal innan du lägger en deposition eller betalar hyran. Se även till att du har nyckel till bostaden.

När det gäller själva avtalet är det viktigt att läsa igenom det ordentligt och se till så att allting stämmer, exempelvis hyrestiden, att du får tillbaka din deposition när du flyttar ut och vad exakt som ingår i hyran.

Om du har skadat något i bostaden, som inte ingår i normalt slitage, så är du skyldig att betala för detta. Men det gäller inte skador som var där innan du flyttade in.

Du kan även bli krävd på att betala för städning om du inte har städat ordentligt när du har flyttat ut.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om andrahand bostad