Johanna Theander, 22, från Malmö, har stenkoll på börsen. 
Johanna Theander, 22, från Malmö, har stenkoll på börsen. 

Att komma igång med ett värdepapperssparande kan kännas segt och snårigt, men att lära sig mera om detta kan löna sig i framtiden. Sparekonomen Claes Hembergs råd till aktienybörjare: Börja väldigt enkelt och skaffa tre aktier som tål det mesta. – Man ska inte behöva läsa massa analyser. Ha aktierna i något år, och se om det väcker något intresse, säger Hemberg.

Claes Hemberg , sparekonom på Avanza bank, ger även rådet att först börja spara i fonder innan man sedan går vidare till aktier. 
– Av en persons privata ekonomi ska man ha max 10 procent i aktier. Då gör det inget om du glömmer bort aktierna, och det kommer inte påverka hela ekonomin. Jag vill ha aktier som folk förstår och aktier som är stabila, säger Claes Hemberg .

Vilka ska inte handla med aktier?
– De som aldrig sparat i en aktiefond och sedan startar direkt med aktierna. Du ska åtminstone spara i fonder under fem års tid innan du börjar titta på aktier. Detta för att få en mjukstart . Jag har ingen siffra på spelmissbruk i den här branschen, men har du sådan kontroll att du kan spara var tionde lönekrona kan du investera de pengarna i värdepapper , säger Claes Hemberg .

Att hålla koll på börsen är kanske inte det mest populära bland unga människor i dag – men en som har stenkoll är Johanna Theander, 22, från Malmö.
– Jag fick alltid småmynt av morfar när jag var liten. Det var därifrån jag fick intresse för sparande. Vi åkte till banken och satte in pengarna på ett konto.  Det var då jag förstod att det kunde bli mer pengar. Så fick jag senare lära mig att man kan påverka pengarnas utveckling genom att spara i aktier, säger Johanna Theander.

Unga Aktiesparare har i dag 10 000 medlemmar.
– Många söker aktivt efter ett sparande, men det kan vara svårt att finna kunskap om just värdepappershandel .  Det är också mycket krångliga ord man inte förstår i början, säger Magnus Hjelmer som är vd för Unga Aktiesparare .

Hjelmer riktar samtidigt en känga mot storbankernas dyra avgifter för sparande:
– Storbankerna har rådgivare på banken, men rådgivaren på banken är säljare. Därför ska man som sparare se upp för det, och samtidigt jämföra bankernas courtage och var man får mest för pengarna.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, slår tillbaka mot kritiken.
– Det är ett vanligt påhopp från aktiespararna att det är så. När man köper enskilda aktier så måste man själv värdera avgifterna. Man har ett eget ansvar, säger hon.

Fem tips till nybörjare som precis börjat spara i aktier:
1. Förstå vad du köper och spara i etiska bolag.
2. Håll dig informerad. Titta lite på ekonominyheterna och läs dagstidningarna.
3. Spara långsiktigt. 
4. Spara regelbundet. Det är nästan omöjligt att pricka topparna. Köpa kontinuerligt för att jämna ut kursen. Investera i samma bolag löpande som du vill spara i.
5. Sprid riskerna genom att investera i olika branscher.

Så kommer du igång:
1. Börja med att skaffa dig en värdepappersdepå hos en bank. Prisjämför de olika bankernas courtage och avgifter för värdepappershandel.
2.  Sök kunskap och läs på. Kontakta Unga Aktiesparare eller Aktiespararna för att fråga om råd.
3.  Skapa dig en uppfattning om hur du vill spara. Vilken är din sparprofil och vad vill du spara till? Sätt upp mål.
4. Välj ut aktier och fonder du tycker är intressanta. Gärna bolag du förstår och som bidrar till samhället.
5. Investera inte för pengar du inte har. Belåna inte för att köpa värdepapper. Du ska spara för pengar du kan avsätta.
6. Börja lugnt i början, investera lite mindre. Prova dig fram.
7. Sparar man på långsikt kan man kolla börsen ibland någon gång i veckan.
6. Håll koll på världsläget då det påverkar börsen.
7. Ha kul och prata med vänner om aktier och fonder.
8. Börja spara tidigt åt barnen om du har familj.
 

Analys: Långsiktigt sparande vinner i längden

Att kunskap är makt fick jag lära mig tidigt av min pappa som är civilekonom och som arbetade som konsumentrådgivare i Rättviks kommun under 90-talet när jag växte upp.

När jag var liten fick jag reda på att man kunde spara i aktier och fonder av farsan. 
Jag lånade böcker på biblioteket och läste på om aktier och fonder, vilket gjorde mig lite mera insatt. 
Priserna på aktier kan gå både upp och ner. Så vid köp av aktier så medföljer alltid stor risk. Men på lång sikt så kan de generera stor avkastning. Om du har aktierna i 10-20 år så kan det vara en bra investering. Om du däremot vill dubbla dina pengar på ett år så är aktier inte att rekommendera. 
Min första aktieaffär var Ericsson som snabbt förvandlades till en frimärksaktie efter att jag hade köpt den för dyra pengar. 
"Jag har förlorat alla mina pengar", sa jag till farsan.
Men han uppmanade mig att inte sälja av och sa i stället:
"Aktier och fonder sparar man på lång sikt min son."
Farsan hade rätt. Efter ett tag steg Ericsson i värde och de röda minussiffrorna förblev svarta plussiffror.
Aktier är utformade för att ge investerare två olika typer av avkastning – årlig utdelning och långsiktig tillväxtpotential. De flesta större företagen erbjuder en utdelning någon gång per år, vilket kan ses som en belöning för aktieägare. Just nu är det väldigt låg bankränta i Sverige så då kan det vara mer lukrativt att placera pengarna i en aktie med utdelning och få högre avkastning än att spara på banken.
Något att tänka på är att courtageavgifterna kan skilja sig väldigt mycket från de olika bankerna.
Att prisjämföra bankernas avgifter kan löna sig. Här finns pengar att spara.
Kunskap är makt som farsan brukar säga.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset