Erik Johansson har programmerat och fixat sitt smarta hem själv. På särskilda pekskärmar finns en 3D-översikt av hemmet. Till höger ett smart hem från Logitech.
Erik Johansson har programmerat och fixat sitt smarta hem själv. På särskilda pekskärmar finns en 3D-översikt av hemmet. Till höger ett smart hem från Logitech.

En kaffebryggare du slår på från sängen, en dörr som låser sig när du går hemifrån och total kontroll av temperaturen hemma via mobilen. Drömmer du om ett smart hem? Så gör du för att skapa ett.

Att koppla upp hemmet kan göras på två sätt. Antingen görs en helhetslösning där den bakomliggande tekniken verkligen byggs in huset. Eller så köper du bara på dig de prylar du vet att du vill kunna styra mobilt. Erik Johansson på Öland vet vilket alternativ han föredrar.

– Det är klart du kan springa och köpa en kaffebryggare med en app om du vill ha det. Men jag tycker det blir så pluttrigt med alla de här grejerna, säger han.

– Många gånger när jag köper en produkt och packar upp därhemma för att testa så tänker jag: ”Vad är det för stolpskott som programmerat det här? Varför har de inte lagt till de här och de här funktionerna?”

När tidningen Ny teknik utsåg Sveriges smartaste hem var det Erik Johansson som tog hem titeln. Men så har han också lagt ner mycket tid på sitt projekt.

– Det är all fritid under sju års tid. Det kommer aldrig bli färdigt. Det kommer nya idéer hela tiden. Det dyker upp nya grejer, nya produker, nya protokoll, nya gränssnitt, säger han.

Med en enda app, som han utvecklat själv, styr han allt ifrån husets belysning och gardiner till ljudanläggningen. På särskilda pekskärmar finns en 3D-översikt av husets planlösning där det går att promenera runt virtuellt i huset.

– För att barnen och familjen ska acceptera det hela så måste den få ett gränssnitt som alla kan hantera.

Erik Johanssons tips: Så bygger du ett smart hem.

1. Satsa på ett startpaket.

– Skaffa dig någon form av Z-wave-kontroller med MQTT stöd för ett par tusenlappar. Det brukar finnas med färdiga, enklare appstöd till mobilen direkt.

2. Komplettera med färdiga väggkontaktspluggar

– Börja med att köpa ett par, tre pluggar sedan kan du fylla på efterhand. När du känner att du vill styra lite mer grejer så finns färdiga moduler. Med dem kan du styra till exempel dörrlåset, motorvärmaren, garageporten och lite allt möjligt sådant. Du kan hänga på hur mycket grejer som helst.

3. Var noga med att sakerna fungerar med varandra

– Nackdelen med just Zwave är att det kommit i så många generationer att prylarna kan vara lite inkompatibla med varandra. En som har Zwave 2.0 kanske inte kan kommunicera med Zwave 3.0.

4. Ta dig tid att skapa en egen lösning

– När man har fixat hårdvaran så är det bara fantasin som sätter gränserna för funktionerna. Det kräver lite engagemang för att få det att fungera. Men det är en grym känsla när det lirar som man har tänkt. Det är även beroendeframkallande när man väl har börjat så vill man koppla upp mer och mer. Att anlita ett företag för att göra det tror jag inte är rätt melodi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik