Drottningholms slott där kungaparet bor.
Drottningholms slott där kungaparet bor.

Magnifika slottsträdgårdar, pompös arkitektur och hisnande historia. Lokaltrafiken i Stockholm tar dig, familjen, svärföräldrarna och dina långväga besökare till många av de allra vackraste slotten.

Runt om i Stockholms län finns många vackra slott från forna sekel. Nu när det är sommar är dessa perfekta för dagsutflykten med familjen eller för dig som väntar besök av vänner från andra länder. Passa på att strosa runt i slottsparkerna eller följ med på en guidad tur för att lära dig mer om arkitektur och Sveriges historia. Här är sju fantastiska slott som du enkelt kan resa till med SL-trafiken.

Kungliga slott nära stan

Kungliga slottet: Visste du att ett av Europas största slott ligger i Gamla Stan? I det kungliga slottet finns det 600 rum. Här finns mycket att uppleva i och runt om slottet. Ta en guidad tur i slottet eller kolla in den dagliga vaktavlösningen på den yttre borggården. På sommaren är det inte ovanligt att se musikinslag och beriden högvakt. Du tar dig enkelt hit genom att tunnelbanan till Gamla Stan eller buss till Slottsbacken, Riddarbacken, Riddarhustorget eller Riksdagshuset.

Drottningholms slott: Drottningholms slott finns med på Unescos världsarvslista och här bor kungen och drottningen sedan 1981. Ta med picknickkorgen och njut av några lata timmar i den fantastiska slottsparken som bjuder på både fransk, symmetrisk barockstil och engelsk, ledig stil. Här ligger även en slottsteater och det fina lilla lustslottet Kina slott. För att åka hit tar du bussen till hållplatserna Drottningholm, orangeriet eller Kanton.

Hagaparken: Besök Hagaparken som är en del av Kungliga nationalstadsparken. Parken som anlades på 1700-talet av Gustav III har mycket att bjuda på och är byggd i engelsk stil. Här kan du spana in koppartälten, ekotemplet, Haga slottsruin, kinesiska paviljongen, kungliga begravningsplatsen och passa på att ta en picknick i den mysiga parken. Här hittar du också Haga slott där kronprinsessan och hennes familj bor. För att ta dig hit tar du bussen till Haga norra, Linvävartorpet, Haga södra eller så kan du ta dig hit med pendeltåget till Solna och promenera den sista biten.

Få mer tips om utflyktsmål i Stockholms län – klicka här

Här är slotten som ligger strax utanför tullarna

Ulriksdals slott: Ulriksdals slott byggdes på 1600-talet och ligger i nationalstadsparken. Parken bjuder på flera skulpturer och går att dela upp i en engelsk och en barock del. Slottet bjuder även på ett slottskapell, ett orangeri som även huserar hem åt Nationalmuseums samling av svensk skulptur. Här ligger också slottsteatern Confidencen. För att ta dig hit tar du tunnelbanan till Bergshamra eller bussen till hållplatserna Kungshamra och Ulriksdals Wärdshus.

Ekebyhovs slott: Denna herrgårdsbyggnad i trä med anor från 1670-talet är en av Sveriges största trädbyggnader från 1600-talet. Här hittar du en vacker äppelträdgård som även har ett klonarkiv för olika äppelsorter. Strax intill ligger också en förtrollande vacker bokskog att vandra igenom.

För dig som vill upptäcka slott lite längre bort

Rosersbergs slott: I en stor park nära Mälaren ligger en väl bevarad hemlighet – Rosersbergs slott. Här finns mäktiga alléer som har 300 år på nacken och här kan man också se resterna av en stor damm. Att åka hit är som att resa tillbaka i tiden, slottet har nämligen stått orört i cirka 150 år. Ta på dig promenadskorna och upplev denna pärla. Enklaste sättet att ta sig hit är pendeln till Rosersberg, därifrån är det en promenad på cirka två kilometer.

Tyresö slott: Strax söder om Stockholm vid Kalvfjärden ligger Tyresö slott. Här får du skärgårdskänsla nära stan. Ta en promenad i den engelska parken, bada eller avnjut en picknick på den lilla ön Notholmen. Just nu pågår ett omfattande arbete vid Gullmarsplan vilket gör det till en större utmaning att ta sig hit. En alternativ resväg till Tyresö slott är via Älvsjö station. Hoppa av bussen vid hållplatserna Tyresö kyrka eller Tyresö slott och promenera cirka 500 meter.

Få mer tips på sommarnöje i Stockholm här

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om SL Slott native