Runt om i Stockholm syns kajaker glida fram allt oftare. Metro testade den nya trendsporten på Ulvsundasjön – och klarade sig utan att bli genomsura.
Runt om i Stockholm syns kajaker glida fram allt oftare. Metro testade den nya trendsporten på Ulvsundasjön – och klarade sig utan att bli genomsura.

Metro hängde med på den senaste trenden

Isättningen går utan missöden. Lika bra går det att kliva i. Och sedan bär det i väg. Sex nybörjare och en instruktör beger sig ut i Ulvsundasjön för att lära sig paddla kajak. Metro hänger med.
Varmt i solen, varmt i vattnet – en perfekt dag att tillbringa på sjön. Men först en kurs. Elisabeth Hjerpe och Kerstin Palm, som båda ska gå en introduktionskurs hos Point 65°N vid Pampas Marina, tänker likadant:
– Vi har tänkt köpa kajaker, då kan det vara bra att kunna lite först, säger Elisabeth.

•• Vad hoppas ni lära er i dag?
– Balans och kamraträddning.
Balansen kommer instruktören Justin Walemark till direkt.
– Sätt foten i mitten, sätt den andra foten bakom, säger han och visar på en kajak liggande på land.
Vill man använda en hand som hjälp när man sätter sig tipsar Justin om att inte sätta den på sidan, utan i mitten, antingen framför eller bakom sig själv. Det kan låta som självklarheter, men när Metros utsända ett par timmar senare går iland igen får vi beviset för att det är rätt att ta en kurs.
En annan nybörjargrupp är på väg i och en av killarna åker i direkt vid bryggan.
Efter att vi i vår grupp klivit i våra kajaker utan att någon blir blöt sätter vi fart ut på sjön. Över till andra sidan, följer stranden en bit, förbi en båt som ser ut att ha sjunkit där den låg för ankar och in i en liten lummig kanal.
– Detta är avslappning, säger Fredrik Fast, kursdeltagare, när vi glider fram mellan träden.
Även han är där med tankar på att köpa en egen kajak och en vilja att lära sig hantera den. Och när kanalen tar slut i Lillsjön får han sina första övningar i kajakteknik. Paddeln långt fram och ut för att kunna vända kajaken så snabbt som möjligt. Rasande lätt när Justin visar, närmast omöjligt första gången vi försöker.
Kamraträddning är mer dramatiskt. Karin Hill, kursens yngsta deltagare, anmäler sig som frivillig att prova först och vänder resolut sin kajak upp och ner. Justin tar tag i den och tömmer den på vatten medan Karin håller hans kajak stabil. Justin lägger ner Karins kajak längs med sin egen, Karin kryper i med benen först, på mage. Först när hon redan är nere i sittbrunnen får hon vända sig.
När Metro strax efteråt lämnar gruppen återstår ett par timmar i eftermiddagssolen med Justin innan kursdeltagarna är färdiga att ge sig ut själva.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset